Rusko: V Chabarovsku byl kvůli masivní radiaci vyhlášen mimořádný stav

10. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
V Chabarovsku byl v pátek 5. dubna zaveden nouzový režim poté, co místní obyvatel náhodou zjistil, že úroveň radiace poblíž skladu kovů v průmyslové čtvrti města prudce vzrostla.

Stalo se tak 28. března, poté se muž okamžitě ohlásil záchranné službě, která na místo dorazila až 4. dubna. Podle dobrovolníků z kontrolní skupiny dozimetrie ECHO, kteří dorazili do určené oblasti dříve než zaměstnanci ministerstva pro mimořádné situace, dozimetr na místě mimořádné události ukázal až 800 mikrosievertů na maximální hodnotě, což je 1 600krát více než bezpečná hodnota.

"Občan, který objevil radiaci, jen procházel kolem. Šel se podívat a našel takový zajímavý "nález" poblíž elektrického vedení. Zpočátku se hlásil na ministerstvu pro mimořádné situace, posílali žádosti několik dní. My, dobrovolníci, jsme místo navštívili 3. dubna," řekl jeden z dobrovolníků. Podle muže nemohli najít samotný radioaktivní objekt, ale "našli oblast, kde bylo pozadí nejsilnější".

Vedoucí městského odboru civilní obrany a mimořádných situací Andrij Kolčin říká, že zaměstnanci ministerstva pro mimořádné situace vyjeli na místo "okamžitě". Novaja Gazeta píše, že tomu tak není, protože podle publikace záchranné služby nejprve "přesměrovaly požadavky, včetně požadavků na podnik, který likviduje rtuť". Pátrání po zdroji radiace začalo až poté, co "bylo jasné, že záležitost je vážná".

5. dubna zaměstnanci ministerstva pro mimořádné situace uzavřeli oblast 30 x 30 metrů. Radioaktivní objekt, který se ukázal být kapslí s cesiem z defektoskopu, byl nalezen, umístěn do ochranného kontejneru a vyjmut odborníky z Chabarovského specializovaného závodu Radon k likvidaci.

Vedení města zrušilo nouzový režim v Chabarovsku v pondělí 8. dubna. Podnik Radon tvrdí, že nebezpečné zařízení je nyní analyzováno a nic neohrožuje životní prostředí ani lidi.

Loni v létě byla v zařízení na obohacování uranu Rosatomu na Uralu odtlakována láhev s ochuzeným uranem o objemu jednoho metru krychlového. V důsledku incidentu byla zraněna jedna osoba. Podle tiskové služby podniku zůstala radiační situace v místě mimořádné události normální.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1433

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2024