Jeden mrtvý a desítky zraněných po vpádu izraelských osadníků do vesnice na Západním břehu Jordánu

12. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
 
Izraelská skupina pro práva informuje, že osadníci hledali pohřešovaného 14letého chlapce ze své osady


Desítky rozzuřených izraelských osadníků vtrhly do palestinské vesnice na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, střílely a zapalovaly domy a auta. Palestinští zdravotníci uvedli, že při útoku byl zabit jeden Palestinec a 25 dalších bylo zraněno.

Násilnosti byly posledním případem eskalace na Západním břehu Jordánu, která doprovází válku v pásmu Gazy. Izraelská skupina na ochranu práv uvedla, že osadníci pátrali po pohřešovaném čtrnáctiletém chlapci ze své osady. Po řádění izraelské jednotky uvedly, že po teenagerovi stále pátrají.


 

K zabití došlo poté, co při izraelském útoku  v noci na dnešek zahynuli dva Palestinci, včetně bojovníka Hamásu, při střetu s izraelskými silami.

Podle palestinských zdravotníků bylo od vypuknutí války v říjnu na Západním břehu izraelskými silami zabito více než 460 Palestinců.

Izraelská skupina pro lidská práva Yesh Din uvedla, že osadníci vtrhli do vesnice al-Mughayyir v pátek pozdě večer a hledali izraelského chlapce. Skupina uvedla, že osadníci ve vesnici stříleli a zapalovali domy.

Na videozáznamech, které skupina pro lidská práva zveřejnila na Twitteru, bylo vidět, jak se z hořících aut valí temná oblaka kouře a ozývá se střelba. Fotografie, kterou skupina zveřejnila, ukazovala něco, co vypadalo jako dav maskovaných osadníků.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že jeden muž byl převezen do nemocnice mrtvý a 25 bylo ošetřeno se zraněními. Palestinská společnost Červeného půlměsíce uvedla, že osm ze zraněných bylo zasaženo ostrou palbou osadníků.


Zesnulého muže později jeho rodina identifikovala jako 26letého Jehada Abu Alia. Jeho otec Afif Abu Alia uvedl, že byl zastřelen, ale nebyl si jistý, zda smrtelnou kulku vypálil ozbrojený osadník nebo izraelský voják.

"Můj syn šel s ostatními bránit naši zem a čest, a to se stalo," řekl Afif Abu Alia z nemocnice ve městě Ramalláh na Západním břehu Jordánu, kam bylo převezeno synovo tělo.

Útok odsoudil Mohamed Mustafa, nový palestinský premiér.

Izraelská armáda uvedla, že po čtrnáctiletém chlapci pátrá a že jednotky zahájily palbu, když Palestinci házeli na vojáky kameny. Uvedla také, že vojáci z vesnice vyklidili izraelské osadníky.

"V tuto chvíli byly násilné nepokoje rozehnány a na území města se nenachází žádní izraelští civilisté," uvedla armáda.

Američtí představitelé, včetně prezidenta Joea Bidena, opakovaně vyjádřili znepokojení nad nárůstem násilí osadníků vůči Palestincům na Západním břehu Jordánu od začátku války Izraele s Hamásem v pásmu Gazy. Skupiny na ochranu práv dlouhodobě obviňují armádu, že nedokáže zastavit osadnické násilí ani potrestat vojáky za přestupky.

Dříve v pátek byli při střetech s izraelskými silami na severu Západního břehu zabiti dva Palestinci, uvedli palestinští zdravotníci a armáda. Hamás uvedl, že jedním ze zabitých byl místní velitel.
Armáda uvedla, že cílem zásahu vojáků byl místní velitel Hamásu, který byl zabit při přestřelce s izraelskými vojáky.

Válka mezi Izraelem a Hamásem začala 7. října, kdy Hamás při překvapivém útoku a vpádu do jižního Izraele zabil 1 200 Izraelců, většinou civilistů. Přibližně 250 lidí bylo bojovníky zajato jako rukojmí a odvezeno do Gazy.

Šest měsíců bojů v Gaze uvrhlo toto malé palestinské území do humanitární krize, v níž je více než milion lidí ohroženo hladem.

Izraelské bombardování a pozemní ofenzíva v Gaze zabily více než 33 600 Palestinců a více než 76 200 jich zranily, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1122

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2024