Náčelník generálního štábu IDF prohlásil, že Izrael bude reagovat na raketový útok z Íránu

16. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Generál   potvrdil, že Izrael úder vrátí, ale není jasné, jakou formu reakce bude mít


 
Nejvyšší izraelský generál prohlásil, že Izrael bude reagovat na íránský raketový útok a útok drony, ale stále není jasné, jakou formu tato reakce bude mít a zda bude natolik silná, že by mohla přerůst ve zhoršující se spirálu násilí a přerůst v plnohodnotnou regionální válku.

Američtí představitelé v pondělí uvedli, že nějaká forma protiútoku na íránský útok, který zahrnoval více než 300 raket a bezpilotních letounů, je téměř nevyhnutelná, ale Bidenova administrativa stále doufá, že půjde o omezený protiúder a nebude zaměřen na íránské území.

 

Izraelský válečný kabinet se v pondělí odpoledne sešel již počtvrté za poslední dva dny a premiér Benjamin Netanjahu, jeho ministr obrany Yoav Gallant a Benny Gantz, bývalý ministr obrany a Netanjahuův centristický rival, opět diskutovali o tom, jak se pohybovat na hraně mezi eskalací a odstrašením.

"Respektujeme, že toto rozhodnutí musí učinit válečný kabinet, premiér. Víme, že žijí ve velmi tvrdém sousedství," řekl v pondělí CNN mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Dodal však, že Joe Biden "se také velmi jasně vyjádřil, že válku s Íránem nechceme. Nesnažíme se tento konflikt rozšiřovat a prohlubovat. Nechceme, aby se situace vyhrotila."

Televize N12 uvedla, že Izrael hodlá svou reakci koordinovat s USA, ale Bidenova administrativa opakovaně prohlásila, že se žádného izraelského protiútoku nezúčastní ani mu nebude pomáhat. Američtí představitelé se v pondělí zdáli být rezignovaní, že izraelská vláda nebude dbát Bidenovy rady, aby "přijala vítězství", že v sobotu večer a v neděli ráno sestřelila drtivou většinu přilétajících íránských raket a dronů, a že dojde k nějaké izraelské reakci.

Bidenova administrativa však nadále doufá, že protiúder nebude fyzicky zaměřen na nic na íránském území, ale bude mít podobu rozsáhlého kybernetického útoku nebo bude zaměřen na íránského zmocněnce či íránský vojenský cíl, například továrnu na výrobu dronů, ve třetí zemi, jako je Libanon, Sýrie nebo Irák.

Úředníci naznačili, že další možností je tajný útok na cíl uvnitř Íránu, který by Izrael výslovně nepřiznal, ale o němž by se všeobecně vědělo, že jej provedly izraelské speciální síly nebo rozvědka.

V uplynulých desetiletích došlo k řadě atentátů na íránské jaderné vědce a výbuchů na citlivých vojenských místech, které byly připisovány Izraeli, ale jakýkoli otevřený útok na vojenské objekty nebo infrastrukturní cíle uvnitř Íránu by Teherán vnímal jinak a hrozil další eskalací, což by učinilo totální válku mnohem pravděpodobnější.

Biden a americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli a v pondělí kontaktovali arabské sousedy Izraele, aby je ujistili o postoji Washingtonu: že naléhá na Netanjahua, aby na íránský útok nereagoval a že USA se nebudou podílet na případném izraelském protiúderu.

Macron zopakoval Bidenův postoj a řekl, že Francie pomůže posílit izraelskou obranu, ale nebude počítat s protiútokem na íránské území. "Uděláme vše pro to, abychom se vyhnuli požáru - tedy eskalaci," řekl francouzský prezident. "Musíme být Izraeli po boku, abychom zajistili jeho maximální ochranu, ale také abychom vyzvali k omezení, a vyhnuli se tak eskalaci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1258

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2024