Izrael-Gaza: Fórum rodin rukojmích zveřejnilo znepokojující záběry izraelských vojákyň zajatých Hamásem při útoku ze 7. října

23. 5. 2024

čas čtení 10 minut
 
Tříminutové video ukazuje ženy, všechny příslušnice Izraelských obranných sil (IDF), jak po zajetí na základně Nahal Oz v jižním Izraeli sedí na zemi, některé z nich jsou pohmožděné a zkrvavené a mají svázané ruce.

Záběry, které pocházejí z dvouhodinového videa natočeného na tělesnou kameru bojovníky Hamásu během útoku, již dříve zveřejnil Hamás. Rodiny jej získaly před několika měsíci od IDF, která video předtím sestříhala tak, aby z něj vyloučila nejznepokojivější scény.

„Záběry odhalují násilné, ponižující a traumatizující zacházení, kterému byly dívky v den únosu vystaveny, a jejich oči plné syrové hrůzy,“ uvedlo fórum.

„Myslím, že jde o poselství mezinárodnímu společenství v době, kdy vidíme amerického prezidenta Joea Bidena, jak vyhrožuje, že nebude dodávat zbraně Izraeli, vidíme tři evropské země, které uznaly palestinský stát. To vše se děje, zatímco naši rukojmí jsou stále v Gaze,“ řekla Ashley Waxman Bakshiová, sestřenice Agam Bergerové, jedné z žen na videu.

Waxmanová Bakshiová řekla:   „ Chceme poslat vzkaz mezinárodnímu společenství, abychom připomněli, že tato válka začala kvůli 7. říjnu, kvůli našim rukojmím, kteří tam stále jsou, zatímco mezinárodní společenství se soustředilo pouze na humanitární krizi v Gaze. Nikdo nemluví o naší humanitární krizi, o našich rukojmích.

„Propusťte rukojmí a situace se zlepší,“ dodává.

Tisíce Izraelců se v posledních týdnech připojily k protestům, které požadovaly dohodu o návratu rukojmích, které Hamás stále drží v Gaze, předčasné volby a okamžitou rezignaci premiéra Benjamina Netanjahua.

„Tato krize s rukojmími není jen selháním izraelské vlády, ale také mezinárodního společenství,“ řekla Waxman Bakshi.

Válku vyvolal útok Hamásu v Izraeli, při kterém zahynulo 1 200 lidí, převážně civilistů, a asi 250 jich bylo zajato jako rukojmí.

V důsledku izraelské odvetné ofenzívy na pásmo Gazy ovládané Hamásem bylo zabito nejméně 35 386 Palestinců a 79 366 jich bylo zraněno, uvedlo v sobotu ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Přibližně polovina z přibližně 250 lidí unesených 7. října byla od té doby propuštěna, většinou v rámci výměny za palestinské vězně zadržované Izraelem během týdenního příměří v listopadu. Podle izraelských úřadů je potvrzeno, že asi 30 z nich zemřelo.

    Všichni dárci z EU nyní obnovili svou podporu Agentuře OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (Unrwa), uvedl ve čtvrtek šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Ve svém příspěvku na sociálních sítích Borrell označil Unrwa za „nepostradatelnou záchrannou síť v Gaze a regionu“.

- Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson a demokratický zástupce USA Pete Aguilar přednesou hlavní projevy na čtvrteční recepci izraelského velvyslanectví ke Dni nezávislosti.

. Od 7. října bylo při izraelské vojenské ofenzivě v Gaze zabito nejméně 35 800 Palestinců a 80 011 jich bylo zraněno,
uvedlo ve čtvrtek ve svém prohlášení ministerstvo zdravotnictví Gazy. Hamasem řízené ministerstvo zdravotnictví nerozlišuje mezi bojovníky a nebojovníky.

- Představitelé Íránem vedené tzv. osy odporu, včetně Ismaila Haníji z Hamásu, diskutovali o válce v Gaze během setkání v Teheránu na okraj pohřbu prezidenta Ebrahima Raisiho, informovala státní média.

- Agentura civilní obrany Gazy uvedla, že dva izraelské nálety před úsvitem ve čtvrtek zabily 26 lidí ve městě Gaza uprostřed prudkých bojů mezi vojáky a ozbrojenci na celém palestinském území. Mluvčí agentury civilní obrany Mahmud Bassal agentuře AFP řekl, že jeden úder zasáhl rodinný dům a zabil 16 lidí, zatímco při druhém úderu zemřelo 10 dalších lidí při zásahu mešity. Izraelská armáda se k tomu bezprostředně nevyjádřila.

-  Čtyři organizace, včetně Evropského centra pro právní podporu a Fóra pro práva, podaly trestní oznámení státním zástupcům v Nizozemsku kvůli nemovitostem na okupovaných palestinských územích, které uvedla cestovní internetová stránka Booking.co
m. Právní výzva, která byla zveřejněna ve čtvrtek, poukazuje na tyto nabídky a obviňuje cestovní webovou stránku se sídlem v Nizozemsku ze zisku z trestné činnosti a tvrdí, že do nizozemského finančního systému se dostávají výnosy z trestné činnosti. Booking.com na žádost o komentář neodpověděl.

- Spojené státy jsou znepokojeny rostoucí diplomatickou izolací Izraele mezi zeměmi, které jej tradičně podporovaly, uvedl poradce Joe Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

-  Izrael ve čtvrtek kritizoval velvyslance Irska, Norska a Španělska kvůli plánu jejich vlád uznat příští týden palestinský stát,
uvedl izraelský představitel.

- Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) rozhodne v pátek 24. května o žádosti Jihoafrické republiky, aby nařídil zastavení izraelské ofenzívy v Rafáhu v Gaze,
uvedl ve čtvrtek. „Žádná mocnost na světě nezabrání Izraeli v ochraně svých občanů a v postupu proti Hamásu v Gaze,“ odpověděl mluvčí izraelské vlády na otázku, zda se Izrael podřídí případnému rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v jeho neprospěch.

- Humanitární krize v Gaze se opět zhorší, protože dodávky pomoci a pohonných hmot na palestinské území se v důsledku dva týdny trvající izraelské pozemní ofenzivy v jižním městě Rafáh zpomalily na minimum.


-  Při dvoudenním izraelském náletu na okupované město Džanin na Západním břehu Jordánu zahynulo nejméně 12 Palestinců, informovaly zdravotnické úřady a zpravodaj agentury AFP. Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Ramalláhu uvedlo, že izraelské síly během bojů, které začaly v úterý ráno, zabily 12 lidí včetně čtyř dětí a 25 zranily. Palestinský prezident Mahmúd Abbás i palestinská militantní skupina Hamás útok odsoudili. Izraelská armáda ve středu uvedla, že vojáci si „vyměnili palbu s ozbrojenými muži a zabili několik teroristů, včetně dvou teroristů, kteří na jednotky hodili výbušniny“.

Chirurg Usaeed Jabareen z vládní nemocnice v Dženinu Khalil Suleiman byl mezi zabitými, uvedla v úterý oficiální palestinská tisková agentura Wafa a lékařská charitativní organizace Lékaři bez hranic. Zpravodaj agentury AFP ve čtvrtek viděl v nemocniční márnici pět těl, včetně Jabareenova.

-  Egypt pohrozil, že odstoupí od své role prostředníka při jednáních o příměří v Gaze poté, co CNN zveřejnila zprávu, že egyptská rozvědka změnila podmínky nedávného návrhu příměří a zmařila tak dohodu. CNN v úterý s odvoláním na tři osoby obeznámené s jednáním uvedla, že egyptská rozvědka změnila podmínky návrhu na příměří, s nímž Izrael souhlasil na začátku května.

-  Izraelské síly ve čtvrtek zabily 35 Palestinců při leteckém a pozemním bombardování v celém pásmu Gazy a bojovaly v těsných bojích s ozbrojenci vedenými Hamásem v oblastech jižního města Rafáh, uvedli zdravotníci a média Hamásu. Izraelské tanky postoupily na jihovýchodě Rafáhu, přiblížily se k západní městské čtvrti Yibna a pokračovaly v operacích na třech východních předměstích, uvedli obyvatelé pro agenturu Reuters.

- Americká ministryně financí Janet Yellenová varovala před rizikem „humanitární krize“, pokud Izrael přeruší klíčový finanční kanál pro palestinské banky. Před setkáním ministrů financí skupiny G7 ve Strese v severní Itálii řekla novinářům: „Jsem obzvláště znepokojena hrozbami Izraele, že podnikne kroky, které by vedly k odříznutí palestinských bank od jejich izraelských korespondenčních bank.“

-  Expert OSN ve čtvrtek vyzval Izrael, aby vyšetřil četná obvinění z krutého, nelidského a ponižujícího zacházení s palestinskými vězni po útoku Hamásu ze 7. října. Zvláštní zpravodajka OSN pro mučení Alice Jill Edwardsová ve svém prohlášení uvedla, že obdržela zprávy o tom, že někteří zadržení byli zbaveni spánku, bylo jim vyhrožováno fyzickým a sexuálním násilím, byli uráženi a vystaveni ponižujícím činům, včetně „fotografování a natáčení v ponižujících pózách“. Izraelská vláda ani armáda bezprostředně nereagovaly.

- Spojené státy se obávají, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu může být ochoten torpédovat potenciální normalizační dohodu se Saúdskou Arábií, pokud bude zahrnovat ukončení války v Gaze a závazek pracovat na dvoustátním řešení desetiletí trvajícího izraelsko-palestinského konfliktu.

-  Libanonští školáci jedoucí v minibusu ve čtvrtek unikli jen o vlásek, když nálet bezpilotního letounu zabil bojovníka Hizballáhu v autě před nimi, rozbil čelní sklo jejich vozidla a zranil tři žáky. Zdroj blízký Hizballáhu sdělil agentuře AFP, že za úderem, při němž zahynul člen Hizballáhu, který byl jmenován jako Mohammad Alí Násir Farrán, stojí Izrael.

    Později ve čtvrtek Hizballáh uvedl, že vypálil desítky raket na základnu v severním Izraeli. Uvedlo, že jeho kaťuší palba byla „odpovědí na atentát provedený nepřítelem v Kafardžalu a na zranění a terorizování dětí“.

- Obchodní loď u jemenského pobřeží ohlásila zásah raketou, která dopadla do vody v její blízkosti, informovala ve čtvrtek britská agentura pro monitorování námořního obchodu a dodala, že plavidlo i celá posádka jsou v bezpečí a pokračují do dalšího přístavu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1251

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024