Estonský parlament vyzval NATO, aby se "probudilo" poté, co Rusko naznačilo plány na změnu hranic

24. 5. 2024

čas čtení 1 minuta
Šéf zahraničního výboru estonského parlamentu Marko Mihkelson řekl, že je čas, aby se NATO "probudilo" a prokázalo schopnost adekvátně reagovat na hrozby, zejména po náznacích Moskvy ohledně plánů na překreslení hranic v Baltském moři.

Mihkelson reagoval na návrh dokumentu, který naznačuje plány Ruska jednostranně změnit námořní hranice země s Litvou a Finskem v Baltském moři.

"Takovými kroky Rusko testuje připravenost NATO se bránit. Až dosud dostával (Vladimir Putin – pozn. red.) signál, že NATO se neodvažuje sporů s Ruskem, jako je "polovičatá" pomoc Ukrajině a omezení používání západních zbraní, "zavírání očí" před lety ruských raket a dronů, rozsáhlým rušením signálu GPS, vytvářením problémů pro životně důležitou infrastrukturu. Ani velvyslanci zemí NATO si netroufají na společnou návštěvu Kyjeva, aby to nevypadalo, že NATO je ve válce s Ruskem," varoval Mihkelson.

Podle jeho názoru Moskva vnímá své tažení na Ukrajině jako součást bitvy za zničení Západem definovaného světového řádu a součástí tohoto strategického cíle je podkopat důvěryhodnost NATO.

"Je načase, aby se spojenci NATO probudili a rozhodli, jaké symetrické nebo asymetrické kroky podniknout, aby reagovali na Rusko. V opačném případě uvidíme nové provokace ze strany Ruska, které mohou nakonec vést k přímému ozbrojenému konfliktu," uvedl Mihkelson.

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna naznačil, že zprávy médií o údajných záměrech Ruska změnit námořní hranice v Baltském moři jsou pokusem "zasít zmatek".

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
1559

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024