Rusko stáhlo oznámení o změnách státních hranic v blízkosti zemí NATO v Baltském moři

24. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruské úřady upustily od myšlenky jednostranného rozšíření teritoriálních vod země v Baltském moři poblíž hranic se čtyřmi zeměmi NATO - Polskem, Litvou, Estonskem a Finskem.

Návrh nařízení vlády o revizi zeměpisných souřadnic státní hranice, zveřejněný v úterý 21. května, zmizel z portálu nařízení ve středu. Na jeho oficiální stránce na webu regulation.gov.ru je uvedeno, že "projekt byl smazán". Důvody tohoto rozhodnutí nejsou jmenovány.

Podle dokumentu připraveného ministerstvem obrany mělo Rusko v úmyslu vyhlásit část vodní plochy na východě Finského zálivu a také v blízkosti měst Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradské oblasti za své vnitřní mořské vody.

Za tímto účelem bylo naplánováno změnit zeměpisné souřadnice bodů, které určují polohu základních linií, od nichž se měří šířka teritoriálních vod Ruské federace, a částečně uznat usnesení Rady ministrů SSSR o státních hranicích v Pobaltí, které bylo v platnosti od roku 1985, za neplatné.

Současné zeměpisné souřadnice "plně neodpovídají moderní geografické situaci" a po jejich vyjasnění "se změní průchod státní hranice Ruské federace po moři", uvádí se v dokumentu.

Krátce před zrušením projektu státní agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj na ruském ministerstvu zahraničí oznámila, že neexistují a neexistují žádné plány na změnu ruských hranic v Baltském moři. A tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov na středečním brífinku vyzval, aby v myšlence posunutí státní hranice neviděli "nic politického". Eskalace napětí a zvýšená úroveň konfrontace v pobaltském regionu "vyžaduje, aby naše příslušné agentury podnikly příslušné kroky k zajištění naší bezpečnosti," řekl.

Iniciativa ministerstva obrany, která vešla ve známost současně se zahájením cvičení o použití taktických jaderných zbraní, vyvolala v zemích NATO ostrou reakci.

Lotyšské ministerstvo zahraničí to označilo za "plánovanou provokaci za účelem eskalace", jejímž účelem je "zastrašit sousední země" a jejich občany. Litevský ministr zahraničí Gabrelius Landsbergis obvinil Moskvu, že se snaží "zasít strach". "Jedná se o zjevnou eskalaci proti NATO a EU, která vyžaduje adekvátní a tvrdou reakci."

Finská ministryně zahraničí Elina Valtonen vyzvala Rusko, aby dodržovalo Úmluvu OSN o mořském právu, která reguluje pobřeží a teritoriální vody. Spojila také rozhodnutí Moskvy s "hybridními" operacemi a uvedla, že Finsko bude situaci monitorovat.

Již dříve pobaltské státy, stejně jako klíčové evropské země, včetně Velké Británie, Německa a Francie, varovaly, že Vladimir Putin by mohl přejít do přímého vojenského střetu s NATO. Za tímto účelem Kreml provedl reformu ruských vojenských okruhů a obnovil Leningradský vojenský okruh, napsali odborníci z Amerického institutu pro studium války (ISW).

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1140

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024