Kaddáfího síly ostřelují tuniské město, údajně "dostávají Viagru"

30. 4. 2011

čas čtení 2 minuty

Síly loajální k Muammaru Kaddáfímu v pátek v rámci boje s povstalci ostřelovaly tuniské pohraniční město Dehiba. Spojené státy obviňují jednotky loajalistů, že se údajně ve zvýšené míře dopouštějí sexuálního násilí.

K bojům docházelo kolem pohraničního přechodu Wazin, v místě, kde režimní ofenzíva proti diskriminované berberské menšině (Amazighům) dosud nepřitahovala velkou pozornost zahraničních médií. Wazin leží přes hranici naproti tuniskému městu Dehiba a povstalci v horských městech Nalút a Zintan jihozápadně od Tripolisu jsou tudy zásobováni.

Kaddáfího jednotky se přechodu Wazin zmocnily po hodinách bojů, podle tuniské agentury TAP s použitím raketometů GRAD. Agentura později informovala, že povstalci vládní jednotky opět zatlačili. Libyjské vládní zdroje si nárokují kontrolu nad přechodem.

NATO mezitím stupňuje letecké útoky na cíle blízké Kaddáfímu s cílem prolomit dosavadní nerozhodný výsledek bojů mezi povstalci a loajalisty. K dosavadním kapacitám přibyly dva americké bezpilotní letouny Predator a dva italské letouny Tornado.

Velvyslankyně USA Susan Riceová při OSN tvrdí, že loajalisté se ve zvýšené míře dopouštějí sexuálního násilí a někteří z nich údajně obdrželi Viagru. Podle některých diplomatů by výdej Viagry znamenal povzbuzování k sexuálnímu násilí a tedy válečný zločin.

Nicméně někteří diplomaté upozornili, že Riceová nepředložila k viagrovému obvinění žádné důkazy a podle nich jde o součást úsilí přesvědčit ty, kdo pochybují o smyslu intervence (především Indii, Rusko a Čínu), že nejde o obyčejnou občanskou válku, ale mnohem špinavější násilné akce. Neexistují ani důkazy o znásilňování - s výjimkou výpovědi v případu Eman al-Obajdíové, která v březnu pronikla do tripolského hotelu, v němž byli přítomni zahraniční žurnalisté, a prohlásila, že byla znásilněna provládními milicemi.

Většina členských zemí Rady bezpečnosti OSN očekávala, že se Kaddáfího režim brzy zhroutí, a frustrace zemí jako Indie, Rusko a Čína bude s protahováním konfliktu narůstat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7866

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011