ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Rostou pochybnosti o smrti Kaddáfího syna

1. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

  • Centrum libyjských vzbouřenců Bengází se raduje nad údajnou smrtí syna Muammara Kaddáfího, avšak podle televize Al Džazíra rostou pochybnosti, zda byl skutečně zabit. NATO konstatovalo, že útočí na vojenské cíle a nezaměřuje se na jednotlivce. Opoziční bojovníci na východě Libye poukazují podle televize Al Džazíra, že Kaddáfímu nelze věřit. V roce 1986 Kaddáfí tvrdil, že Ronald Reagan usmrtil leteckým úderem jeho dceru. Novináři však zjistili, že dítě, které zemřelo, nemělo s Kaddáfím nic společného a že ho Kaddáfí adoptoval až posmrtně. Saif al-Arab Kaddáfí je nejméně známý Kaddáfího syn. Nevystupuje na veřejnosti.
  • Spojené národy odsunují veškeré své mezinárodní zaměstnance z libyjského hlavního města Tripolisu poté, co pouliční dav zaútočil na jednu z jejích tamějších kanceláří. Budovy OSN a některá západní velvyslanectví se stala terčem útoků hněvivých davů poté, co letecký úder NATO údajně usmrtil syna plukovníka Kaddáfího. Většina západních velvyslanectví evakuovala své diplomaty z Tripolisu, když začaly letecké údery NATO.
  • Letecký úder NATO v Tripolisu "usmrtil nejmladšího syna Muammara Kaddáfího", uvedl mluvčí libyjské vlády. Podle zpráv přišel o život devětadvacetiletý Saif al-Arab Gaddafi a tři Kaddáfího vnuci. Kaddáfí byl v době leteckého úderu v budově, ale byl nezraněn. Několik Kaddáfího přátel a příbuzných bylo zraněno. Pokud se to prokáže, budou muset být vznášeny vážné otázky o jednání NATO v Libyi ve vztahu k rezoluci OSN č. 1973, píše týdeník Independent on Sunday. Cílem rezoluce totiž bylo "chránit civilisty a obydlená městská územi".

  • Libyjské opoziční jednotky odmítly nabídku příměří, kterou předložil Muammar Kaddáfí, a zpochybnily i tvrzení jeho režimu, že loajalistické jednotky odřízly přístup k vzbouřeneckému přístavnímu městu Misurata.
  • Papeže Jana Pavla II. prohlásila katolická církev oficiálně za "blahoslaveného".
  • V televizním projevu v sobotu požadoval Muammar Kaddáfí oboustranné příměří a vyjednávání s mocnostmi NATO. NATO znovu bombardovalo vládní komplex v libyjském hlavním městě Tripolisu. Kaddáfí zdůraznil, že Libyjci mají právo si vybrat vlastní politický systém, ale ne pod hrozbou bombardování NATO. "Proč zabíjíte naše děti? Proč ničíte naši infrastrukturu?" ptal se. O několik hodin předtím Kaddáfího jednotky bombardovaly obléhané vzbouřenecké město Misurata, usmrtily 15 osob včetně devítiletého chlapce, konstatovali tamější lékaři. V pátek pronikla nakrátko libyjská válka do sousedního Tuniska. Kaddáfího jednotky překročily hranici ve snaze získat od vzbouřenců hraniční přechod. Kaddáfího vojáci stříleli chaoticky po dobu 90 minut a podle zpráv byli zajati tuniskou armádou. Rozšíření konfliktu do Tuniska by mělo vážné regionální dopady.
  • Navzdory vládnímu útlaku se šíří násilné protivládní protesty v Ugandě. Vzbouřenci se snaží svrhnout prezidenta Joweri Museveniho. Bezpečnostní jednotky proti vzbouřencům brutálně zasáhly, střílely na neozbrojené civilisty ostrými náboji, gumovými projektily a slzným plynem. 2 osoby byly usmrceny, více než 120 zraněno a 360 zatčeno. Protesty byly vyvolány rostoucími cenami potravin a pohonných hmot.
  • Tisíce Syřanů se navzdory krvavému útlaku své vlády znovu účastnily protivládních protestů v Damašku a po celé zemi. Nejméně 42 osob bylo usmrceno, většinou ve vzbouřeneckém městě Deraa, kde se vesničané pokusili rozbít bezpečnostní kordon, který město obkličuje.
  • Americký vojenský analytik Bradley Manning, který je ve vazbě za údajné prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, se podrobil lékařské a psychologické prohlídce a je údajně schopný být postaven před soud.
  • Šest velkých amerických tabákových společností nebude muset poskytnout odškodné pacientům trpícím nemocemi způsobenými kouřením. Žalovalo je 37 nemocnic z Missouri. Argumentovaly, že tabákové společnosti prodávají "nerozumně nebezpečný" výrobek. Soud však rozhodl, že cigarety nejsou defektní ani nepořádně vyrobené.
  • Čína propustila prominentního lidskoprávního právníka Tenga Bioa z vazby, krátce poté, co USA a Čína vedly rozhovory o lidských právech.

0
Vytisknout
9562

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011