Čelný britský komentátor "ochromen svým pokrytectvím"

1. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Andrew Marr, čelný politický komentátor a významný kritický partner v rozhovorech s čelnými politiky "ztratil důvěryhodnost" a nebude už schopen tvrdě vyslýchat politiky, argumentují britští pozorovatelé.

Marr, který pracuje pro televizi BBC, byl totiž před osmi lety nevěrný manželce a jeho milence se z tohoto poměru narodilo dítě, o němž se Marr domníval, že je jeho (pozdější test DNA prokázal, že tomu tak není). Ve snaze "ochránit svou rodinu a zachránit své manželství" Marr požádal soud o vydání tzv. soudního "superpříkazu", jimž soud médiím zakazuje o určité věci psát a zároveň zakazuje se zmínit i o tom, že byl takový zákaz vydán. Těchto nákladných soudních "superpříkazů" využívají především celebrity.

Marr se stal lovnou zvěří Iana Hislopa, šéfredaktora kritického britského čtrnáctideníku Private Eye. Hislop léta Marra pronásledoval, až ho donutil tento soudní superpříkaz zrušit. Hislop argumentuje, že od Marra, který se v televizi často ptá politiků na ty nejsoukromější záležitosti, bylo neuvěřitelně pokrytecké uvalit na média ve své vlastní věci náhubek. Novinář nikdy nic takového nesmí udělat, nemá-li ztratit důvěryhodnost.

Andrew Marr to nyní po letech přiznal. Zrušení umlčujícího soudního superpříkazu v jeho věci vedlo k vzniku veřejné debaty ohledně kontroverzní podstatě těchto superpříkazů, ozývají se hlasy, aby byly zrušeny.

V neděli dopoledne uváděl Andrew Marr v televizi BBC svůj pravidelný politický pořad a stal se podle očekávání od hostů v této věci terčem kritiky.

Chris Bryant, bývalý labouristický ministr pro evropské záležitosti, argumentoval, že Marr nemůže očekávat, že by v budoucnosti politikové nebo kdokoliv jiný odpovídali v televizi na otázky o jejich soukromém životě. "Prostě na něho vypláznou jazyk a řeknou 'soudní superpříkaz'".

V minulosti například Andrew Marr velmi tvrdě interviewoval bývalého labouristického premiéra Gordona Browna o tom, zda je skutečně téměř slepý. (Brown jako teenager přišel při nehodě o jedno oko a na druhé vidí velmi špatně.) Také otázkami naléhal, zda Brown pravidelně bere léky. Podle Bryanta už v budoucnosti Marr takové otázky nebude moci vznášet.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
9122

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2011