Obama: Zvýším daně pro bohaté

3. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Několik minut poté, co Senát schválil poslaneckou dohodu, která zabránila bankrotu amerického státu, nabídl Obama americkým Demokratům olivovou ratolest a zdůraznil, že bude znovu usilovat o zdanění bohatých.

Republikáni trvali v posledních dnech na tom, že dohoda nezahrnuje zvýšení daní. Avšak Obama uvedl v krátkém prohlášení v Růžové zahradě, že obrovský státní dluh Ameriky lze snížit pouze součinností škrtů a zvýšení daní, zejména daní bohatých občanů a velkých korporací, jako jsou ropné společnosti.

"Všichni budou muset přispět," řekl. "To je spravedlivé. Budu o to usilovat v další fázi tohoto procesu."

Demokraté Obamu kritizují, že se nechal vydírat Republikány spojenými s hnutím Tea Party. Republikáni jsou nadšeni, že podle jejich názoru tuto debatu vyhráli. Konzervativní komentátor John Podhoretz v deníku New York Post označil datum 31. července 2011 za den, kdy Obama prohrál příští volby. Projevil podle něho totiž klíčový charakteristický rys všech neúspěšných politiků - bezradnost a bezmocnost.

Podle průzkumu amerického veřejného mínění si jen 17 procent Američanů myslí, že se politikové v této krizi chovali jako odpovědní dospělí občané, 77 procent Američanů zastává názor, že se chovali jako rozmazlené děti.

Z krize zřejmě pro Obamu vznikne předvolební strategie - bude líčit Republikány jako extremisty, kteří jsou v kapse hnutí Tea Party.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9375

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2011