Ashraf Haziq - malajský student, který se stal symbolem nesmyslného násilí v Anglii

10. 8. 2011

čas čtení 1 minuta



Lidé po celém světě sledují s hrůzou výše uvedené video. Má téměř biblickou rezonanci, jak napsali reportéři britské televize Channel Four. Dvacetiletý malajský student byl v Londýně teprve měsíc. Výtržníci ho strhli z kola, zmlátili ho a rozbili mu čelist. Když ležel na zemi, zvedli ho, jako že mu pomáhají. Na videu ho podpírá "dobrý Samaritán". Ashraf se zastaví a mladíci kolem něho mu rozepnou batoh na zádech a ukradnou mu věci. Je to obraz šelem, které útočí na raněnou oběť.

Muž, který se jako první začal hrabat v Ashrafově batohu, odkráčí kus pryč a většinu toho, co vzal z batohu, zahodí. Video končí záběrem malajského studenta, stále ještě otřeseného, jak civí sám přes ulici.

Ashraf se nyní uzdravuje v londýnské nemocnici. Museli mu operovat rozbitou čelist. "Pokusili se mě bodnout," říká. "Řekli mi, že mají nože. Někteří z nich byli opravdu mladí, asi chodí teprve do základní školy."

Výše uvedené video vidělo na internetu téměř 2 miliony osob. O případu hovořil premiér David Cameron jako o nejodpornějším incidentu násilností z posledních dní.

Jamie Cowen, bývalý pracovník humanitární organizace Save the Children, vytvořil internetové stránky s názvem Udělejme něco pěkného pro Ashrafa Haziqa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2011