Investoři hrají proti Francii a Německu

11. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

USA jsou z kola venku. Nyní existuje pouze osmnáct členů klubu zemí s ratingem "AAA". Investoři již spekulují: Kdo další vypadne? Ani ECB v tom není nevinně.

Spolková republika Německo, Velká Británie, Lucembursko nebo Ostrov Man. To jsou členové klubu zemí, jež ratingové agentury poctily nejvyšším hodnocením "AAA". Ale investoři už sázejí na to, kdo z nich je nejslabší a kdo své nejvyšší hodnocení ztratí. Pohled na výnosy z dluhopisů a hypoték ukazuje, že si vybrali Francii. Někteří pozorovatelé si dokonce myslí, že i Německo je v ohrožení.

Po snížení ratingu USA je to "jádrová Evropa", kdo představuje okruh možných kandidátů sestupu, napsal analytik Brown Brothers Harriman. Francie už se nachází na pokraji snížení ratingu a tlak dále roste.

Ceny swapů úvěrového selhání (CDS), tedy pojistného proti selhání dluhopisů, vzrostly v případě Francie za poslední dny o 161 bazických bodů. Jinými slovy: Kdo chce pojistit částku deset milionů dolarů za pět let, musí zaplatit roční prémii 161 000 dolarů.

To je více, než musejí platit investoři v Kolumbii, Malajsii nebo Mexiku. A tato situace už graduje několik týdnů.

Vzhledem k tomu v tom Evropská centrální banka (ECB) není tak docela nevinně. Prezident ECB Jean-Claude Trichet oznámil začátkem tohoto týdne, že bude kupovat italské a španělské dluhopisy na sekundárním trhu, na podporu těchto vysoce zadlužených zemí. Poté klesly výnosy nejen z italských a španělských dluhopisů, ale i CDS prémie. V tom okamžiku začali spekulanti hledat nové cíle.

(A navíc jim v reorientaci bylo vydatně pomoženo - britský bulvární list Daily Mail v neděli 7. srpna zveřejnil článek o katastrofálním stavu banky Société Générale, za který se následně musel potupně omluvit; mezitím už ale hon na Francii propukl naplno - pozn. KD.)

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
12002

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2011