Tak už je to venku! Klaus to konečně rozsekl!

17. 11. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Cílem revoluce r. 1989 nebylo zajistit lidem spokojený život, ale změnit systém "v něco docela jiného"

Není nad to mít presidenta, který dokáže všechno, ale opravdu všechno vysvětlit. Je jen otázka, proč s některými zásadními myšlenkami otálí.

President na Národní třídě konečně řekl o co 17. listopadu 1989 šlo/nešlo. Podle Aktuálně.cz pronesl tuto geniální myšlenku

"Náš úkol byl ne zajistit každému štěstí a bohatství, náš úkol byl změnit politický, ekonomický, sociální systém z komunismu v něco docela jiného a to se stoprocentně podařilo. Kdyby byli všichni se vším spokojeni, tak svět končí, protože by nebyla sebemenší motivace něco dělat."

Pomiňme, že Klaus, zřejmě v nadšení nad myšlenkou samou, nečesky přesunul zápor "ne" za sloveso byl. Je ovšem možné, že došlo k lajdáckému přepisu a že "ne" mělo být spojeno se slovesem zajistit, tedy "nezajistit". Trochu opomíjí otázku zda "jim" někdo ten nevyplněný šek vlastně do ruky dal.

Rostoucí míru nespokojenosti české společnosti je podle Klause možné považovat za velice pozitivní prvek, protože jinak by chyběla motivace něco dělat. Je to vlastně ono komunistické "čím hůře, tím lépe". President holt ví, kam sáhnout. Chmurné je samozřejmě to, že se nespokojenost může obrátit proti politikům samým.

Zásadní otázka pak je, do jaké míry jsou nespokojeni sami strůjci oné stoprocentně úspěšné proměny. Co když usnuli na vavřínech a ohrožují tím budoucnost naší společnosti?

Presidentovi svoji troškou do mlýna přidal i přítomný premiér Nečas a to poněkud obecným výrokem o korupci:

"(Korupce) je rakovina, která rozežírá útroby demokratického státu, úkolem politiků je zužovat prostor pro korupci a každého jednotlivého politika nebýt zkorumpovaný."

Povšimněme si, že i premiér používá zvláštně nezávazný jazyk, skoro jako když Havel mluví o čemkoli. Korupce ale není rakovina. Je to obchodní mechanismus, který otevírá přístup k bohatství. V rámci presidentovy myšlenky o nespokojenosti je korupce i prospěšná. Tedy pokud ji nenecháme klesnout pod přiměřenou úroveň. Výraz "zužování prostoru pro korupci" můžeme chápat ve smyslu omezení přístupu k penězovodům na ty, kteří si bohatství zaslouží.

Je smutné, že jistý, nespokojený občan pořvával na Klause "Hanba" a mával transparenty

"20 let demokratických zlodějů" a "Rozkradení republiky Klausem"

Kdyby byl poslouchal presidentovo vysvětlení, možná by pochopil, že všechno je, jak má být, a to stoprocentně. Klaus by přece řekl, kdyby se něco nepodařilo. Třeba ten občan obrátí svoji nespokojenost v motivaci něco dělat. Třeba skončí u lopaty.

0
Vytisknout
19014

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011