Nepřesnosti

9. 12. 2011 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Dovolil bych si upozornit na přehnanost, senzačnost, ev. technickou nepřesnost v titulcích dvou dnešních zpráv BL: 1. Větrná turbína nevydržela... a 2. Už je to tady...zrušení NPŠ.

První ze zpráv by měla být uvedena spíše nadpisem: Větrná elektrárna nevydržela...

Na snímku je vidět, že hořící soustrojí je otočené po větru (na rozdíl od vedlejších).

Vrtule ( můžem pro tento případ připustit i pojem "turbína" , viz ZDE ) je pak poháněna jakoby "zezadu" a vůči pevné části (statoru) se točí obráceně. Tedy tzv. zpětný chod.

Zřejmě zde selhala mechanická část, mající držet vrtruli (turbínu) ve správném směru náporu větru. Kdo ví, o co jde, třeba u dieselova motoru, když to "čapne" obráceně, ví taky, že se motor za chvíli zničí, chytne olej atd. Laika to nemusí zajímat, pravda. Větrná elektrárna má nevýhodu, že je na 100 metrovém stožáru vidět široko daleko. To se "atomovce" nebo uhelné elektrárně stát nemůže. A tam se dějou věci...

Co se týče tiskové zprávy Hnutí Duha o "zrušení NPŠ", sdílím tytéž obavy. Ovšem ve volbě prostředků, jak "faktické" likvidaci bránit, bych byl opatrnější a nepoužíval bombastu, který je velice snadno napadnutelný. Už vidím toho rozesmátého bubřinu (je tam vůbec ještě?), jak z ekologických aktivistů a z nás všech dělá blbce. Já bych v tomhle případě radil, psát Švarcnberkovi. Ať ukáže, jak vážně to myslí.

0
Vytisknout
10741

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2011