V Rumusku se konají násilné protesty proti vládním škrtům

16. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Rumunská vláda v neděli večer svolala mimořádnou schůzi, na níž se jednalo o násilných protestech, které pokračují neztečenou měrou. Demonstranti protestují proti vládním škrtům. Házeli kamením a Molotovovými koktejly na policii. Nejméně 13 osob bylo zraněno.

Více než 1000 demonstrantů se v Bukurešti střetlo s policií, která použila proti demonstrantům slzného plynu a světlic. Demonstranti zablokovali hlavní ulici v Bukurešti. Jeden muž během chaosu byl na krátkou dobu podpálen. Ministr vnitra Traian Igas svolal mimořádnou schůzi.

Protesty trvají už čtvrtý den a jsou nejvážnějšími demonstracemi od doby, kdy se prezident Traian Basescu dostal r. 2004 k moci. Jsou důsledkem frustrace proti škrtům platů zaměstnanců ve veřejných službách, škrtům sociálního zabezpečení, zvyšování daní, mafiánství ve státních institucích a široce rozšířené korupci.

Demonstranci skandovali: "Mafiánská vláda rozkradla všechno, co jsme měli!" a "Vypadni, ty ubohý pse!" - ten výraz se v Rumunsku běžně používá o Basescovi. Demonstranti procházli mnoha ulicemi centra města a primátor Sorin Oprescu na ně apeloval, aby nepáchali násilí. Televize Antena 3 uvedla, že obchody v blízkosti protestů byly zdemolovány.

"Protestujeme, už to nevydržíme, nemáme peníze na přežití, naše důchody jdsou tak malé, výdaje jsou větší, než co si můžeme dovolit. Takhle se nedá žít," řekl jeden demonstrant, který se identifikoval pouze jako Sorin. Třináct lidí potřebovalo lékařské ošetření, uvedl Bogdan Oprita, šéf ambulance v Bukurešti.

Protesty začaly ve čtvrtek a konaly se na podporu činitele ministerstva zdravotnictví, který odstoupil na protest proti vládním reformám zdravotnictví. Basescu v pátek stáhl navrhovaný zákon o škrtech ve zdravotnictví, avšak protesty pokračovaly.

Hněv je především zaměřen proti kdysi populárnímu rumunskému prezidentu Basescovi, 60. Tento bývalý námořní kapitán zastává ostře proamerické názory a neváhá vrhat se do politických bojů. V roce 2007 ho suspendoval parlament, ale Basescu se do funkce vrátil po celostátním referendu. V roce 2009 porazil Basescu těsnou většinou bývalého ministra zahraničí Mirceu Geoanu. Má mandát až do roku 2014.

Rumuni ale jsou nyní na prezidenta rozhněváni, zejména proto, že ekonomika je v krizi. Kritikům vadí, že mluví příliš otevřeně a veřejně se hádá, což je pro jeho úřad nevhodné.

V minulých měsících se Basescu veřejně vyjádřil, že nemá rád novináře, bývalého rumunského krále Michala a vysoce respektovaného činitele ministerstva zdravotnictví Raeda Arafata, jehož rezignace ve čtvrtek vyvolala protesty.

V neděli hlasitě protestovaly stovky lidí na bukurešťském univerzitním náměstí, den poté, co se tam demonstranti střetli s policií. Skandovaly: "Pryč s Baseskem!", požadovaly nové volby a na transparentech nesli karikatury mocné ministryně turistiky Eleny Udreové, spojenkuně Baseska a jeho dcery, Eleny Basescu, která je poslankyní v Evropském parlamentu. Stovky lidí demonstrovaly i ve městech Iasi, Cluj, Deva a Galati. V sobotu demonstrovalo podle informací policie ve městech mimo Bukurešt více než 3000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11390

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2012