Po demonstraci "STOP vládě a občanské zatčení ministrů"

20. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva ProAlt

V pondělí 19. března 2012 proběhla na pražském Klárově demonstrace požadující odstoupení vlády České republiky. Akci pořádala iniciativa ProAlt ve spoluprácí s dalšími iniciativami: Akčním spolkem nezaměstnaných, Alternativou zdola a Ne základnám.

Na demonstraci promluvili: Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením; František Dobšík, předseda školských odborů; Eva Novotná, mluvčí Ne základnám; Zdeněk Juřík, 1. místopředseda Odborového svazu hasičů; Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče; Stanislav Štech, prorektor Karlovy univerzity a mluvčí iniciativy ProAlt Ondřej Lánský.

*"Vládní reformy jsou šílené a asociální. My nechceme destrukci tohoto státu. Chceme, aby fungoval tak, jak má. Chceme, aby na podzim byly předčasné volby," uvedl Václav Krása. "Tato vláda vytváří většinu problémů, které chce řešit," doplnil mluvčí ProAltu Ondřej Lánský.*

Druhou částí protestu bylo "občanské zatčení" ministrů vlády Petra Nečase a následný pochod směřující kolem Senátu a Poslanecké sněmovny na Malostranské náměstí, kdy byl závěrečnými projevy průvod ukončen.

Pořádající iniciativy demonstrací navázaly na úspěšné protesty z podzimu roku 2011 (demonstrace 22.10. a 17.11.2011) . Včerejší demonstrace je počátkem série jarních protestů, které jsou na duben a květen připravovány v široké koordinaci s odbory a dalšími organizacemi veřejnosti.

Nejbližší další protestní akcí ProAltu bude happening "Jarní úklid", který proběhne ve středu 21.3.2012 od 17h na Palackého nám. v Praze.

Demonstrace 19.3. se zúčastnilo kolem 800 účastníků, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s vládou Petra Nečase. Na závěr demonstrace byla přečtena výzva adresovaná poslancům a poslankyním Poslanecké sněmovny ČR, aby v dnešním hlasování vyjádřili nedůvěru Nečasově vládě. Výzva bude dnes předána předsedkyni Poslanecké sněmovny a předsedům poslaneckých klubů.

Společnost se škrtnout nedá!

0
Vytisknout
8121

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2012