MMF: Barel ropy za 160 dolarů?

21. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Libyjská státní společnost NOC tvrdí, že již v dubnu opět exportuje takřka 1,4 milionu barelů denně. Saúdská Arábie v lednu zvýšila produkci na 9,87 milionu barelů denně a je údajně připravena vyrovnat veškeré výpadky způsobené evropskými sankcemi vůči Íránu. Futures ropy Brent s termínem odběru v dubnu v Londýně klesly na 123,55 za barel, ale později opět vystoupaly takřka na 126 dolarů, když se ukázalo, že Francie a Německo se nepřipojí k americkému plánu na uvolnění strategických rezerv. A protože zásoby v zemích OECD zůstávají nižší než behem Arabského jara a většina analytiků je přesvědčena, že saúdská rezervní kapacita je nižší než 2 miliony barelů, šéfka MMF Lagardeová varuje, že se světová ekonomika může kvůli růstu cen ropy zaseknout.

Na fóru v Dillí Lagardeová řekla, že výhled sice není tak špatný jako během zimy, rizika však zůstávají na dohled. Podle ní by "například" výpadek íránského exportu mohl způsobit nárůst ceny o 20-30%. To by jinými slovy znamenalo, že se ropa Brent bude prodávat dráže než bezprecedentních 160 dolarů za barel.

Toto varování přišlo ve chvíli, kdy New York Times informovaly o simulovaném cvičení amerických ozbrojených sil, jež odhalilo akutní nebezpečí spojená s případným izraelským útokem na Írán. Představitelé Pentagonu varovali, že se věci mohou snadno vymknout kontrole a vést k širší regionální válce.

Bank of America informuje, že podíl nákladů na energii na globálním HDP se blíží 9%, což je úroveň, při níž v minulosti typicky propukaly recese. BoA dále tvrdí, že déletrvající vzrůst ceny Brentu nad 130 dolarů za barel by na Západě udusil ekonomický růst.

Nezávisle na tom Čína zdražila benzín a naftu o 6%, čímž sleduje stimulaci energetické efektivity vozidel. Během pěti let se očekává přírůstek ve výši 125 milionů nových vozů. Země se již fakticky stala hlavním faktorem tvorby globální poptávky po ropě. Od roku 2008 zvedla import ropy o 2 miliony barelů denně a vyrovnala pokles poptávky na Západě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10477

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012