Co to vlastně žereme?

23. 3. 2012 / Jakub Rolčík

čas čtení < 1 minuta

Absurdistán. Podobně jako bývalé socialistické Československo, ani dnešní "demokratická" Česká republika si nezaslouží jiné než toto trpce sarkastické označení. Pravicová "vláda rozpočtové zodpovědnosti" každoročně nadhodnocuje státní rozpočet, aby pak jeho překvapivý propad řešila škrty, které vedou k dalšímu propadu, po němž se plánují další škrty. Desítky miliard zanechává tato nekompetentní vláda diletantů v Bruselu; smlsne si ovšem na občanech, zvláště těch nejpotřebnějších, kterým zvyšuje sníženou sazbu DPH. Zdražují tak potraviny; a v České republice se nelze divit, že více, než odpovídá onomu zvýšení DPH.

Demokratické zdravotnictví

23. 3. 2012 / Wenzel Lischka

čas čtení 6 minut

Zdá se, že mnozí občané konečně postupně pochopí podstatu demokratického systému zdravotnictví a přestanou se rozčilovat. Mnozí ovšem nikoliv, neboť tento systém mezitím bohužel zdecimoval jejich duševní schopnosti, které k tomu potřebují.

Ve správné demokracii se na nemocných musí především vydělávat peníze. Kdo je již ekonomicky nepřínosný (nerentabilní), tomu zbývá odejít zhebnout na ulici, do lesa nebo na hřbitov (ovšem, pokud na to má peníze).

Transformace ústavní péče jako nástroj k čerpání eurodotací?

24. 3. 2012 / Jiří Hrebenar

čas čtení 6 minut

Co se skrývá za celým plánem transformace ústavů sociální péče? Tento tříletý projekt, který má skončit v roce 2013 má za úkol přeměnit ústavní péči na nový způsob takzvané komunitní péče. Zdravotně postižení lidé se vezmou z ústavů a přesměrují se do sociálních bydlení. To je ve zkratce celý ten průběh transformace sociální péče. Tak nějak se v celém projektu pozapomnělo na to, že ti zdravotně postižení nebudou moci v tomto komunitním bydlení žít. Jednak se neobejdou bez asistence, jednak se nebudou moci dopravit k sociálním službám, které jim byly doposud poskytovány a jednak budou mít zpřetrhány všechny sociální vazby, které lidé v ústavní péči vybudovali.

"Amano spadl do Cheneyho pasti":

Mezinárodní agentura pro atomovou energii je "prozápadně zaujatá"

23. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kontrolní organizace při OSN, která stojí v centru vyostřující se íránské krize, byl několika bývalými vysokými představiteli MAAE obviněn ze zaujatosti ve prospěch Západu, nadměrného spoléhání na neověřené zpravodajské údaje a obcházení skeptiků.

Válečné právo v době míru?

23. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama minulý pátek podepsal exekutivní příkaz nazvaný "National Defense Resources Preparedness" (Připravenost zdrojů k národní obraně). Zpravodajská média si nejsou jista, jaký je přesný smysl informací v příkazu obsažených, a zejména běžný občan je ponechán, aby si sám zjistil, co to znamená. Jako dlouhodobý příznivce prezidenta jsem váhal s vyvozením důsledků, nicméně všeobecná tendence nedávno přijaté legislativy a tohoto příkazu mi dává důvod ke znepokojení nad záměry této administrativy, napsal L.L. Woodard.

Pušky jsme vyprodali - zeptejte se zase za měsíc

23. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

Podle skupiny Ammo.net je americký prezident Barrack Obama nejlepším prodavačem střelných zbraní v USA. Když vyhrál volby v r. 2008, stoupnul prodej střelných zbraní soukromíkům tak prudce, že došlo v obchodech k jejich nedostatku. Nyní dochází k druhému náporu na obchody, z nichž lidé odnášejí všechno, co má hlaveň - a k tomu bedny "ammo" čili střeliva. 

Co se skrývá za kampaní KONY 2012?

23. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Možná ještě existují lidé, kteří neshlédli kýčovitý propagandistický snímek s názvem KONY 2012, v němž organizace Invisible Children vyzývá americkou vládu k dopadení brutálního ugandského válečníka Josepha Konyho. Jeho Armáda božího odporu (LRA) v uplynulých letech povraždila desítky tisíc lidí a v jejíchž řadách bojují i dětští bojovníci. Tento krátký film má na Youtube za rekordně krátkou dobu přes 84 milionů návštěv. Nicméně jeho autoři si vysloužili razantní kritiku napříč sociálními sítěmi i mimo ně, včetně kritik ugandských. Dokument totiž sází na tradiční rasistické předsudky o poslání bílého muže a jeho nadčasovém úkolu "zcivilizovat" černé negramotné hordy v Africe. Jinými slovy, tato organizace volá po válečném řešení konfliktu kdesi Africe a horuje tak pro osvědčenou humanitární intervenci.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Policisté v Anglii a Walesu budou hlasovat o právu na stávku

23. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Policisté v Anglii a Walesu budou hlasovat o tom, zda mají mít právo na stávku. Profesní sdružení Policejní federace také plánuje v květnu uspořádat protestní pochod a shromáždění kvůli škrtům v rozpočtu policie a tomu, co označuje za "bezpříkladný útok vlády na policejní práci".

USA uvolňují omezení pro shromažďování osobních dat

23. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Generální prokurátor Eric H. Holder Jr. ve čtvrtek podepsal nové předpisy pro Národní protiteroristické centrum, které vzniklo v roce 2004 kvůli posílení praxe sdílení zpravodajských údajů a jako střechový orgán pro sledování teroristických hrozeb. Zmíněný úřad tak získal právo uchovávat osobní informace o Američanech nepodezřívaných z terorismu, nikoliv již po dobu 180 dní, ale pěti let.

Voják obviněný z vraždění v Afghánistánu doma okradl seniora

23. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký seržant Robert Bales obviněný z vraždění civilistů v Afghánistánu odešel do války, aniž by zaplatil pokutu ve výši 1,5 milionu dolarů za defraudování finančních prostředků seniora v investičním programu. Dokud Bales zůstává v armádě, je podle právních expertů chráněn před stíháním za tento čin.

Český rozhlas 3 Vltava upozorňuje:

Přímý přenos ze Španělské synagogy v Praze

23. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

26. března 2012 od 20:00 hod. na Vltavě

Přímým přenosem ze Španělské synagogy v Praze přispěje v pondělí 26. března 2012 od 20.00 hod. Český rozhlas 3 -- Vltava do právě probíhajícího cyklu čtyř večerů Koncertní sezóny Euroradia, jehož tématem jsou Židovské inspirace v klasické hudbě.

Atmosféru koncertu s názvem SNY A MODLITBY přiblíží také audiovizuální přenos na webu klasika.rozhlas.cz.

Vitásková střílí do obnovitelných zdrojů jako kovboj od boku

23. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dnes na Mezinárodním energetickém regulačním fóru prohlásila, že zastaví podporu pro obnovitelné zdroje od roku 2014. Základem má být prý fakt, "že žádnou podporu nebudou potřebovat." Cena větrných či solárních elektráren klesá, ERÚ by měl však ukázat ekonomickou analýzu, podle které klesne výrobní cena čisté energie pod úroveň elektřiny na českém trhu do zmíněných dvou let.

"Slepice -- klece -- vejce"

23. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Společnosti pro zvířata

Společnost pro zvířata je členem Evropské koalice pro hospodářská zvířata (ENFAP). Společně vedou celoevropské kampaně za lepší životní podmínky hospodářských zvířat -- Společnost pro zvířata již více jak 15 let.

Jedna z jejich hlavních aktivit je také informovat veřejnost o strádání nosnic v klecích.

Od 1. 1. 2012 letošního roku vešla v platnost Směrnice Rady 1999/74/ES, kterou se stanoví minimální požadavky na ochranu nosnic. Směrnice stanoví ukončení použití klecí nezdokonalených, ale dále mohou být slepice stále uzavřeny v klecích tzv. obohacených.

POZVÁNKA:

Čím může ČR přispět Evropě? Vize a re-vize domácí levice

23. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Thinktank CESTA Vás zve na druhou letošní veřejnou diskusi o českém postoji vůči integraci Evropy, "Čím může ČR přispět Evropě? Vize a re-vize domácí levice". Bude se konat ve čtvrtek 29. března 2012 od 17:00 ve velkém sále Goethe Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1). Účast v panelu přislíbili Radka Druláková, odborná pracovnice Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka VŠE; Jan Hamáček, poslanec České strany sociálně demokratické a místopředseda zahraničního výboru PS PČR; Petr Kratochvíl, výzkumný pracovník a zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů a Jakub Patočka, novinář a šéfredaktor Deníku Referendum. Diskusi moderuje Jiří Pehe.

Čeští miliardáři jsou bezohlední sobci

22. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Zdá se, že čeští miliardáři začínají být v poslední době nějak citliví na kvalitu společenského prostředí v ČR. Zrovna když země nejvíce potřebuje peníze a všichni se prý máme uskromňovat, tak miliardáři stěhují sídla svých firem mimo republiku, čili připravují náš stát o své daně. Zdá se, že to aspoň verbálně vadí i ministrovi průmyslu za ODS Kubovi. Prý se do ciziny "stěhují kvůli pomalým soudům, byrokracii a nepřehledným zákonům". Že jim to začalo vadit zrovna teď?

Co (ne)může těšit českého občana

22. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Očekávané se stalo skutkem. Vláda, která pohrdá opozicí, odboráři, hnutími i lidmi, kteří se proti ní bouří, si vyslovila důvěru. Sice již nemá 118 hlasů, ale i 113 ji drží stále pevně v kramflících. Jedná se tedy o vládní vítězství? Nazval bych ho vítězství Pyrrhovým, a to hned z několika důvodů. Tato vláda totiž vůbec pevná v kramflících není. Byla založena na koalici se stranou, jež nikdy neměla na bázi propojení se soukromou bezpečnostní agenturou do politiky, natož do vlády, vstoupit. Od tohoto kroku se odvíjí nelegitimnost celé vlády. To jen podtrhují neustálé aféry od odposlechů politiků, od běžné praxe, kdy jeden pořizuje nahrávku druhého a kdy se celá politická reprezentace stává nedůvěryhodnou, včetně zpochybnění průběhů stranických referend Věcí veřejných u soudu.

Faceliftovaný kabinet

22. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministr školství Dobeš oznámil odchod z funkce; oficiálně tak učinil kvůli nesouhlasu se škrty ve vlastním resortu a důvody hodlá podrobně vysvětlit během dneška. Kromě toho se proslýchá, že na spadnutí je i odchod ministrů Drábka a Pospíšila. Někteří se možná radují, leč pravda bude nejspíše taková, že se Nečas chystá se svým stále nepopulárnějším kabinetem podstoupit kosmetickou operaci, která by mu umožnila vydržet se stávajícím programem ve funkci až do hořkého konce volebního období.

Saúdsko-arabský klerik:

Dívčí tělocvik poškozuje panenskou blánu, a proto musí být zakázán

22. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Slavit Mezinárodní den žen (8. března) má podle kanadské lékařky Dr. Ferrukh Faruqui stále význam, protože je na světě ještě mnoho zemí, kde jsou ženy dosud pod kontrolou mužů a nemají možnost žít svůj život podle svých představ. O jednom takovém případu napsala do novin The Ottawa Citizen. Rozhněvala ji situace v Saúdské Arábii, kde je kromě mnoha různých činností dívkám a ženám zakázán i tělocvik. Jako lékařka i jako matka propaguje pohyb jako cestu ke zdravému životu, takže odsoudila způsob, jakým jsou dívky a ženy v Saúdské Arábii udržovány v područí mužů.

Zaseknutá pumpa, aneb Soumrak fosilního státu

22. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 14 minut

Historicky vzato vznikla celá řada různých definic státu - od "velké domácnosti" panovníka přes nástroj třídní nadvlády až po "kontejner moci". (V současné české politice bychom jistě našli prvky všech zmíněných definic.) Cílem tohoto textu rozhodně není připsat si imaginární zásluhy za nějakou další definici, která by dále přispěla k již tak značnému zmatku v této záležitosti, ale spíše poukázat na určitý společný rys spojený s definicemi které již existují - a domyslet tento aspekt do důsledků. Dále pak půjde o to naznačit, v jakém smyslu může být právě tento rys z hlediska převládající strategie opozičních hnutí v éře po ropném zlomu problematický.

USA vyňaly jedenáct zemí ze seznamu protiíránských sankcí

22. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy udělily Japonsku a deseti zemím EU (Belgii, Británii, České republice, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Řecku a Španělsku) výjimku z finančních sankcí proti Íránu, protože významně snížily nákupy íránské ropy. Na seznamu postižených ovšem zůstávají hlavní íránští zákazníci Čína a Indie.

V Portugalsku probíhá dnes generální stávka proti vládním škrtům

22. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Stávku svolal největší portugalský odborový svaz Všeobecná konfederace portugalských dělníků. Odmítá reformu zaměstnaneckého zákona, která má zrušit restrikce při propouštění pracovních sil, i snížení odškodného vypláceného dělníkům. Všeobecná konfederqace portugalských dělníků má silné vazby na komunisty a doufá, že do stávky vstoupí veřejná doprava, takže se ani nestávkující pracovníci nedostanou do práce. Druhý největší odborový svaz v Portugalsku UGT stávku nepodporuje. Požaduje umírněnost, protože jinak bude v Portugalsku docházet k pravidelným demonstracím a k násilí jako v Řecku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Psaní o opouštění civilizovaného světa

21. 3. 2012 / Michal Horák

čas čtení 4 minuty

V Česku je extremně vysoká rozvodovost, extremně velký počet dětí se rodí v tzv. "single" vztazích, je velmi vysoká spotřeba alkoholu a narkotik. V Česku je největší plošná koncentrace casin a heren na světě. Rovněž údaje o prostituci jsou alarmující a samozřejmě bují všeobecná zločinnost a vyráží silné výhonky rasismu.

Ošidné srovnávání českých důchodů s jinými státy

21. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Uklidňování, přesněji řečeno ohlupování českých důchodců, případně potenciálních důchodců o přijatelné výši českých důchodů, které se nám snaží prostřednictvím mainstreamových médií vnutit naši "lidumilní" politici, je, jak se říká, výrazně mimo mísu. Nevím, kolika důchodcům se bude toto konstatování líbit. Uvedu několik statistických údajů.

Železná lady jako americká předvolební pouťová show

21. 3. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Včera jsem zhlédl film o Margaret Thatcherové Železná lady, o kterém by se (ač je to britský film) s nadsázkou dalo říct, že je to jeden z výstupů volebního týmu amerických republikánů. Také naší vládnoucí garnituře (která se zasadila o to, že například film Michaela Moora O kapitalismu s láskou nebyl do českých kin ve větší míře vůbec vpuštěn) by přišla pravicová Železná lady velice vhod -- kdyby nebyla tak hloupá.

Jak číst peníze

21. 3. 2012 / Petr Fiala

čas čtení 3 minuty

"Snad jenom pan Sedláček je schopen sesmolit podobou slátaminu, ale ten do toho přidá alespoň citáty..."
z čtenářských ohlasů na předchozí úvahu Petra Fialy

Začnu tím, že se vrátím k otázce NUTNOSTI: Je sice jisté, že se svět mění, jisté ale není, jakým směrem. O něco dříve než před sto lety se britská vláda podílela na dodávkách narkotik do Číny. Homosexualita byla v té době v Británii trestným činem. Dnes, po více jak sto letech, je nepředstavitelné, že by britská vláda mohla být zapletena do obchodu s drogami. Naopak, pokud jde o homosexualitu, došlo k jistému uvolnění: V Británii nejenže není trestná, ale homosexuálové se dokonce mohou domáhat soudní ochrany proti diskriminaci, pokud by byli diskriminováni pro svoji homosexualitu. Kdo by si asi něco takového před nějakými sto lety pomyslel...?

Gentlemani v Česku vymřeli?

21. 3. 2012 / Jan Bohuslav Akláb

čas čtení 1 minuta

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství.

Především se celým večerem, jako červená nit, nesl unisono argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty. Úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor.

27526

Maminka a Štěpán Kotrba mají vždycky pravdu

21. 3. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 7 minut

"No vidíš, určitě ti to je příjemnější!", zaradovala se maminka, když včera po delší době uviděla syna Radka coby holobrádka.

"No, ale vypadal jsem líp," hájil jsem dodatečně svou donedávna neoholenou tvář.

"To teda ne - vypadal jsi jako strašák!!!" odmítla můj vkus rozhodně.

Nijak jsem se touto rozmluvou nezabýval, dokud jsem si neotevřel Britské listy. Nalezl jsem nečekané společenskopolitické souvislosti holení, resp. neupraveného vousu.

Vše se seběhlo tak, že když mi došla bolestivá trpělivost s laciným holítkem, které jsem loni zdarma obdržel v jednom státním zařízení, rozhodl jsem se zakoupit si výkonnější přístroj. Protože jsem měl vyhraněnou představu o ceně kousku plastu, na který se nasazuje hlavice s břity, neuspěl jsem ve dvou drogériích v místě bydliště, které za něj žádaly několik set korun. Vypravil jsem se tedy v sobotu odpoledne do drogerie ve stanici metra Muzeum. Tam se mi podařilo sehnat tuto pánskou potřebu za pouhou stokorunu.

Neshody ohledně evropské protiraketové obrany se prohlubují, Moskva chystá propagandistickou ofenzívu

21. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

KD│ Jak dnes informuje list Kommersant, Moskva není spokojena a uklidněna tajnými informacemi o technických parametrech amerických antiraket Standard, které nedávno důvěrnými kanály obdržela. Gesto dobré vůle, které mělo rozptýlit ruské obavy ze systému evropské protiraketové obrany, tedy nezabralo a ruské ministerstvo obrany naopak na květen chystá kampaň věnovanou potenciální hrozbě tohoto systému vůči ruským strategickým jaderným silám. Informace budou prezentovány na mezinárodní konferenci, kam Moskva pozve vojáky a experty z celého světa.

MMF: Barel ropy za 160 dolarů?

21. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Libyjská státní společnost NOC tvrdí, že již v dubnu opět exportuje takřka 1,4 milionu barelů denně. Saúdská Arábie v lednu zvýšila produkci na 9,87 milionu barelů denně a je údajně připravena vyrovnat veškeré výpadky způsobené evropskými sankcemi vůči Íránu. Futures ropy Brent s termínem odběru v dubnu v Londýně klesly na 123,55 za barel, ale později opět vystoupaly takřka na 126 dolarů, když se ukázalo, že Francie a Německo se nepřipojí k americkému plánu na uvolnění strategických rezerv. A protože zásoby v zemích OECD zůstávají nižší než behem Arabského jara a většina analytiků je přesvědčena, že saúdská rezervní kapacita je nižší než 2 miliony barelů, šéfka MMF Lagardeová varuje, že se světová ekonomika může kvůli růstu cen ropy zaseknout.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

68133