Gentlemani v Česku vymřeli?

21. 3. 2012 / Jan Bohuslav Akláb

čas čtení 1 minuta

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství.

Především se celým večerem, jako červená nit, nesl unisono argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty. Úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor.

Takže ne 81, jak úporně celý večer psala např. ČT24 v tiráží teletextu pod přímým přenosem z Poslanecké sněmovny, ale alespoň 85..., - což je jiná cifra.

Co mně ale, jako pouhému, příliš se nebavícímu posluchači (a chvílemi i diváku) tohoto představení vadilo, byla a je ta malá chybička demokracie, že o svém odvolání hlasovalo bez mrknutí oka i 10 přítomných ministrů - rovněž poslanců...!

Je to pro mě paradox demokracie, o němž celý večer nepadlo ani slovíčko.

Kdyby členové vlády, včetně premiéra měli smysl pro fair-play, pak by dopředu deklarovali, že se hlasování o nich samotných zdrží, koalice by vládu silou 103 hlasů proti 85 bez problémů udržela a česká veřejnost by mohla říci - jsou to "gentlemani". Respektive 8 gentlemanů a 2 správně čestné ženy.

Nestalo se! To co je běžné v jiných procedurálních záležitostech, včetně soudů, obžalovaných i soudců, kdy jsou pro podjatost vylučováni z jednání či svědectví mnozí - zde, když šlo o vlastní "korýtko" (členové vlády prominou...:) ) se projevila tahle chybička demokracie naplno!

Anebo se projevily charaktery členů vlády ? Takhle asi Demosthenes základy demokracie nevymyslel!

0
Vytisknout
10762

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012