Tajná simulace Pentagonu ukázala riziko regionální války na Středním východě

21. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Utajovaná dvoutýdenní simulace válečných operací zahrnujících izraelský útok na Írán, odvetu Teheránu a další následné kroky, poukázala na riziko vzniku širšího regionálního konfliktu. Do něj by mohly být zataženy USA a utrpět přitom ztráty v řádu několika set padlých.

Podle amerických představitelů nebylo cvičení žádným nácvikem před zapojením do reálného konfliktu, a jeho výstup nepředstavuje jediný možný výsledek případného reálného konfliktu.

Nicméně i tak cvičení vyvolalo obavy mezi plánovači, že se snaha zabránit zatažení USA do eskalujícího konfliktu s Íránem ukáže jako zbytečná. To by mohlo v Bílém domě, Pentagonu a zpravodajské komunitě posílit vliv těch, kdo varují, že útok by pro USA znamenal nebezpečí.

Podle simulovaného scénáře cvičení s názvem Internal Look byly Spojené státy do konfliktu vtaženy poté, co íránská raketa zasáhla loď U.S. Navy v Perském zálivu a zabila kolem 200 Američanů. USA poté provedly odvetu v podobě vlastních náletů na íránská jaderná zařízení.

Úvodní izraelský útok vrhl íránský jaderný program asi o rok nazpět, následný americký útok o další dva roky. Pokud by se však prezident Obama rozhodl pro odvetu s využitím všech konvenčních prostředků, mohly by být íránské škody mnohem větší.

Cvičení posílilo přesvědčení vojenských představitelů o nepředvidatelném a nekontrolovatelném charakteru případného izraelského úderu a íránské odvety.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9027

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012