Saúdsko-arabský klerik:

Dívčí tělocvik poškozuje panenskou blánu, a proto musí být zakázán

22. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Slavit Mezinárodní den žen (8. března) má podle kanadské lékařky Dr. Ferrukh Faruqui stále význam, protože je na světě ještě mnoho zemí, kde jsou ženy dosud pod kontrolou mužů a nemají možnost žít svůj život podle svých představ. O jednom takovém případu napsala do novin The Ottawa Citizen. Rozhněvala ji situace v Saúdské Arábii, kde je kromě mnoha různých činností dívkám a ženám zakázán i tělocvik. Jako lékařka i jako matka propaguje pohyb jako cestu ke zdravému životu, takže odsoudila způsob, jakým jsou dívky a ženy v Saúdské Arábii udržovány v područí mužů.

Dr. F. Faruqui je lékařkou v ontárijské obci Manotick jižně od Ottawy, kde usiluje o to, aby pomohla snížit nadváhu u dívek i dospělých žen. Kromě zdravé stravy v přiměřeném množství propaguje pohyb včetně sportu. Byla proto velice rozhněvána zprávou ve sportovní sekci novin, které četla po celodenní práci, když čekala na svou dceru, než skončí její lekce v plavání ve veřejném bazénu. Dcera chodí pravidelně plavat a studuje tělocvik. Rodina Dr. Faruqui tedy žije podle toho, co ona sama hlásá, zatímco ty dívky, které utěšeně příbývají na váze, si docela neutěšeně ničí zdraví tím, že se vyhýbají jakémukoliv pohybu a vůbec i stání na nohou. Dr. Faruqui přesvědčuje mladé ženy, že jim nedostatek pohybu poškozuje cévní systém a přivádí je nejen na pokraj srdečního infarktu ale způsobuje i mozkovou mrtvici. Napsala do novin, že ji těší, když vidí, že dívky a ženy v Kanadě něco proti tomuto nebezpečí podnikají a v masovém měřítku sportují.

Novinová zpráva, která ji rozhněvala takovým způsobem, že se rozhodla o tom napsat, se týkala prohlášení "Nejvyšší rady nábožných učenců" v Saúdské Arábii. "Rada" odůvodňovala zákaz tělocviku a sportu pro ženy tím, že by je to vedlo rovnou do náruče ďábla. Aby se takovému strašnému konci zabránilo, nesmějí být na státních školách v Saúdské Arábii žádné tělocvičny pro dívky a není ani dovoleno dívčí tělocvik vyučovat.

Nějaký tamní klerik to v novinách vysvětloval tím, že nadměrný pohyb a zejména skákání, což je prý charakteriské pro namáhavý sport, vede k poškozování (natrhování) panenské blány a tedy ohrožuje panenství dívek, které by cvičily. V zemi, kde by mohla jakákoliv neopatrnost s panenstvím vést až ke smrti nedbalé dívky, je taková rada ovšem velice cenná. Jenže Dr. Faruqui zřejmě žije v Kanadě už hodně dlouho, takže v tak zvaném odůvodnění vidí úsilí kleriků kontrolovat život žen a ne péči o jejich zdraví. Lékařka upozorňuje, že v minulosti i staří Řekové rezervovali občanství pouze pro muže zatímco ženy jako lidé jakoby ani neexistovaly. Dr. Faruqui si posteskla, že se tato zpráva dostala do novin těsně po oslavě Mezinárodního dne žen 8. března, který má stále svůj význam, protože je na světě ještě mnoho zemí, kde muži kontrolují život žen nebo se o to usilovně snaží.

Dokud prý nebudou na trhu pilulky, které by plně nahradily dobrodiní tělesného pohybu, Dr. Faruqui se zapřisahá, že bude neúnavně nabádat dívky a ženy, aby si nedaly od žádných mužů, tedy ani od kleriků poroučet, že nesmějí běhat, jezdit na kole nebo dávat koše soupeřícímu družstvu v košíkové - prostě pěstovat sport a cvičit. O svém odporu proti šejkům a klerikům napsala poté, co její dcera udělala plavecké a teoretické zkoušky, aby mohla jako profesionální plavčice zajišťovat bezpečnost pro jiné plavkyně a plavce.

0
Vytisknout
10975

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2012