Nečas chce raději nedůvěryhodnou vládu než přijít o koryto

5. 4. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Přiznávám se, že jsem nečekal, že Věci veřejné po jasných slovech o demisi svých ministrů, která už měla být u premiéra, tak radikálně obrátí a začnou se tvářit, že se vlastně vůbec nic nestalo, když jim místopředseda TOP09 v reakci na hrozbu demisemi oznámí, že jsou odpornou, polozločineckou stranou, která má ve veřejném zájmu zmizet z politické scény. Je to vůbec možné?

Jak zřetelněji a jasněji mohly dát Věci veřejné najevo, že jim (nebo spíše jejich ministrům a některým poslancům) jde jenom o to zůstat u koryt? Vedení Věcí veřejných už zjevně nevede nikoho a nic a Miroslav Kalousek a Petr Nečas budou jako Paroubek vládnout klidně i s Marťany -- tedy s Věcmi veřejnými, které mi přijdou býti z nějaké ještě vzdálenější planety, než je Mars -- pokud vůbec ještě uvažují o pokračování současné vlády. Premiér řekl, že zdrojem nedůvěry veřejnosti vůči vládě jsou Věci veřejné, o čemž by se dalo po Drobilovi, Janouškovi a vzhledem k jeho možným vazbám na Bendla dosti pochybovat, nicméně pokud premiér chce pokračovat v koaliční spolupráci s Věcmi veřejnými, dává tím najevo, že chce raději nedůvěryhodnou vládu, než přijít o koryta.

O údajné reformy nejde už vůbec, protože ty nelze dělat bez důvěry veřejnosti. Údajné možné rušení tří ministerstev jako požadavek ODS na rekonstrukci vlády je pak jenom potlačování funkcí státu na úkor potlačování korupce a zlodějiny v následujícím duchu: je stále méně, co ukrást, a tak budeme šetřit na chodu základních funkcí státu, aby mafie nepřišly o kořist. Krást se jim bude lépe i díky dalším krokům, jako je postupná snaha o likvidaci Policie ČR z "úsporných důvodů" nebo zahánění lidí do bídy, takže budou schopni čehokoli (možná nás čeká divoká mafiánská společnost vražd na ulici a vyřizování si účtů mezi jednotlivými gangy bez možnosti státu intervenovat). Mizí už i protikorupční rétorika a zůstává pouze šetření a dodržení rozpočtového schodku jako jediný oficiální smysl existence Nečasovy vlády. Věci veřejné zničily a rozvrátily, co mohly, na prvním místě pak ministerstvo školství a jeho schopnosti čerpat dotace z EU. V době, kdy vláda tak úzkostlivě obhajuje asociální politiku škrtů a úspor, kdy vlastní národ žene do bídy a kdy navíc není schopná zabránit rozkrádání desítek miliard korun, které unikají z veřejného systému v rámci veřejných zakázek i podle NERVu, je nanejvýše výmluvné, že se nechávají ležet ladem desítky miliard korun, které nám chce dát EU. Ministr školství za Věci veřejné Dobeš se o tyto peníze snažil a stál o ně, Brusel dostal návrhy projektů z Dobešovy dílny, odmítl na ně však dát peníze, neboť se mu zdálo, že ty peníze budou zneužity. Co jiného tato vláda také umí, než zneužívat cizí peníze? Kdo je zodpovědný za to, že do Bruselu šly projekty, které přímo číší korupčním a zločineckým potenciálem? Je to prezidentův "nejlepší ministr školství" za posledních 20 let, kterého nominovaly Věci veřejné? Koho tato podivná strana nominuje na tuto zásadní funkci, v níž jde o tolik peněz a o Brusel, zvyklý na jiné standardy, než jsou běžné v korupcí prožraném Česku? Nebo nakonec bude ministerstvo školství zrušeno?

0
Vytisknout
6735

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2012