Konec propagátora "Kulturní revoluce"

11. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Manželka bývalého vysoce postaveného funkcionáře Komunistické strany Číny Po Si-laje Ku Kchaj-laj byla obviněna z vraždy britského obchodníka Neila Heywooda. Samotnému Po Si-lajovi bylo pozastaveno členství ve straně. Oznámila to v úterý agentura Sin-chua.

Rozhodnutí pozastavit dvaašedesátiletému Poovi členství v ústředním výboru a politbyru strany v zásadě znamená konec kariéry nejsuverénnějšího a nejkontroverznějšího politika v Číně.

Policie sestavila tým, který obnoví vyšetřování případu Brita Neila Heywooda, který byl nalezen mrtev ve měsstě Čchung-čching na jihozápadě země. Zde Po vykonával funkci šéfa strany až do března, kdy byl kvůli skandálu odvolán.

Podle čínských úřadů měla Heywooda patrně zabít Poova žena Ku a pomocník v její domácnosti Čang Siao-ťün, a to z blíže neurčených "ekonomických důvodů".

Heywood, který se přátelil s Poem, byl nalezen mrtev v hotelovém pokoji 15. listopadu. V tu dobu uvedla policie jako příčinu smrti nadměrné požití alkoholu, avšak později britské velvyslanectví tuto verzi zpochybnilo a požádalo úřady o obnovení vyšetřování. Poa odvolali z funkce šéfa strany v Čchung-čchingu v březnu.

Den předtím končící premiér Wen Ťia-pao varoval před opakováním katastrofální Kulturní revoluce. Toto vystoupení je považováno za zastřený útok na Poa, který obhajoval návrat k "rudé kultuře" z období Kulturní revoluce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8882

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2012