Start severokorejské rakety selhal

13. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Ostře kritizovaná zkouška severokorejské raketové technologie selhala dvě minuty po startu. Raketa Unha-3, o níž tvrdí Washington, že je kamufláží pro zkoušku balistické střely, explodovala, rozpadla se asi na 20 kusů, které skončily ve Žlutém moři.

Severní Korea ignorovala apely ze Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, aby zkoušku neprováděla. Tvrdila, že jediným účelem zkoušky je umístit na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země.

S dosud bezprecedentní otevřeností oznámila severokorejská televize, že trojstupňová raketa selhala. "Vědci, technici a experti nyní zkoumají příčinu selhání," uvedla ústřední severokorejská tisková kancelář.

Spojené státy uvedly, že Severní Korea porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které jí zakazují vývoj technologie dalekonosných raket. Washington uvedl, že se rozhodl pozastavit plány na dodávky potravin Severní Koreji. Letos v únoru souhlasila Severní Korea, že zastaví svůj program obohacování uranu, a měla za to dostat 240 000 tun americké potravinové pomoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7498

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2012