Vážný rozkol v britské vládní koalici ohledně Murdochova impéria

13. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg, kteří jsou slabším partnerem v Cameronově britské konzervativní vládě, se postavil proti rozhodnutí konzervativního premiéra Davida Camerona nezahájit vyšetřování jeho ministra kultury Jeremyho Hunta za to, že při rozhodování o Murdochově mediálním impériu nebyl nezávislým soudcem.

V pondělí vysílala televize Channel Four v pořadu Dispatches historii vývoje vztahu Cameronovy vlády vůči Murdochově impériu. Když byl Cameron před volbami v květnu 2010 ještě opozici, zastával vůči Murdochovu mediálnímu impériu vlažný postoj a byl víceméně na straně veřejnoprávní BBC. Před volbami však dostal od Murdocha několik lekcí, z nichž vyplynulo, že Murdochův tisk může Cameronovi v předvolební kampani zavařit.

Proto si Murdocha konzervativci začali předcházet. Cameron propustil svého předchozího tiskového poradce, který zastával názor, že by si politikové od mediálních magnátů měli udržovat odstup, a zaměstnal jako šéfa pro komunikace Andyho Coulsona, bývalého šéfredaktora ostře bulvárního Murdochova listu News of the World. Deník Guardian posléze odhalil, že zaměstnanci listu News of the World páchali trestné činy tím, že se systematicky vloupávali do mobilních telefonů stovek celebrit i obyčejných občanů. Proti Coulsonovi bylo zahájeno trestní stíhání.

Případ hackerského vloupávání se do mobilních telefonů veřejnosti se dlouhodobě řeší u tzv. Levesonova vyšetřování, které je každodenně v ohnisku silného zájmu britských médií.

Nedávno u tohoto vyšetřování svědčil liberálnědemokratický ministr pro průmysl Vince Cable, že mu Murdoch pohrozil, že pokud Cable neschválí navýšení Murdochova podílu v satelitní televizi BSkyB na více než padesát procent, Murdochův tisk zahájí ostře kritickou kampaň proti jeho straně liberálních demokratů. Cable na to reagoval tak, že nastrčenému reportérovi z deníku Daily Telegraph řekl, že vede proti Murdochovi válku. Když to vyšlo na veřejnost, premiér Cameron odebral Cableovi pravomoc rozhodovat o navýšení podílu ve společnosti BSKyB a věc předal konzervativnímu ministru kultury Jeremy Huntovi.

U Levesonova vyšetřování pak vyšlo najevo, že Hunt byl silně nakloněn Murdochově organizaci, a přesto, že měl ve věci navýšení kapitálu u televize BSkyB být nestranným soudcem, volně při tom komunikoval s Murdochovou stranou a podporoval ji.

Premiér Cameron se vyjádřil, že Hunt nebude podroben vyšetřování za porušení předpisů o chování ministrů v této věci.

To vyvolalo vzbouření mezi poslanci Liberálnědemokratické strany, kteří se rozhodli se při středečním parlamentním hlasování o tom, jaký má být osud Jeremyho Hunta, zdržet hlasování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6206

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2012