O ČEM VÁS ČESKÁ MÉDIA NEINFORMUJÍ:

Obrovské studentské protesty proti zvyšování školného v Québeku

30. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce studentů zaplnily 22. srpna náměstí Place du Canada v Montrealu a protestovaly proti pokusům quebecké vlády zdvojnásobit univerzitní školné.

Québecký premiér Jean Charest a jeho Liberální strana Québeku se už dlouhé měsíce snaží potlačit studentské stávky, které letos vedly k ochromení univerzitního systému v Quebeku. Charest schválil represivní zákony, zrušil jarní semestr, uzavřel univerzitní campusy na léto a uspořádal nové volby ve snaze získat demokratický mandát pro útok proti studentům.

Avšak québečtí studenti se nenechali zastrašit. Demonstrace dne 22. srpna byla už šestou pravidelnou měsíční masovou mobilizací. Všichni účastníci protestů nesli znak hnutí, "carré rouge" - malé červené sametové čtverce připjaté na košili. Symbolizuje to, že se studenti v důsledku zvýšení školného rázem octnou v červených číslech - tedy v dluzích.

Spřízněné organizace tvrdí, že se protestu účastnilo 100 000 studentů, kanadská rozhlasová a televizní stanice Radio Canada si najala soukromou firmu na sečtení účastníků, která tvrdí, že jich bylo jen 12 500.

Charestův neoliberální politický program otřásá Québekem. Od svého příchodu do úřadu r. 2003 ruší Charest sociální služby, útočí na veřejný sektor a prosazuje různé korporativní manažerské programy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2012