JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA:

Za policejní masakr horníků budou stíháni postižení horníci, ne policie

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čtrnáct dní poté, co policie začala střílet do davu 3000 stávkujících horníků v platinovém dole v Johannesburgu a zastřelila 34 z nich, zahájila prokuratura za vraždy horníků trestní stíhání proti překvapivým podezřelým - totiž proti horníkům, do jejichž řad policie střílela.

Jihoafrická prokuratura využívá obskurní právní doktríny, na kterou často spoléhal ve svých posledních týdnech režim apartheidu a nestíhá policisty, kteří začali střílet do davu horníků, ale 270 horníků, kteří byli v davu, na nějž policie střílela.

Je to nejnovější překvapivý manévr v příběhu, který fascinuje Jihoafrickou republiku a vyvolává vlnu zuřivosti nad rostoucí nerovností, chudobou a nezaměstnaností.

Střelba do horníků vyvolává rostoucí hněv zaměřený proti vládnoucí straně, ctihodnému Africkému národnímu kongresu, jehož vrcholní politikové vstoupili do řad vládnoucí elity a ignorují chudé masy, které je dostaly k moci. Rozhodnutí prokuratury nestíhat masakrující policisty, ale horníky, kteří byli terčem masakrů, konflit v Jihoafrické republice jen zhoršuje.

Horníci mají být stíhání podle zákona postihujícího tzv. "společný účel". Tento zákon praví, že když dojde ke spáchání zločinu, mohou za něj být stíháni příslušníci davu, kteří při tom byli přítomni.

Stávku v Marikaně vyhlásilo 3 000 horníků, kteří žádali zvýšení měsíčního platu na 12 500 randů. Při nepokojích zemřelo 44 osob, včetně dvou policistů a dvou příslušníků bezpečnostní služby. 16. srpna policie zahájila palbu na skupinu horníků, 34 jich zabila a 78 zranila.

Právníci se pokoušejí dostat obviněné z vězení na kauci. Vládní vyjednávači se sešli se zástupci majitele dolu firmy Lonmin a čtyř odborových centrál s cílem podepsat mírovou dohodu coby první krok k jednání o mzdách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
11871

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012