Každý může bojovat s korupcí

25. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva Ekologického právního servisu

Brno, 25. 9. 2012 -- Setkali jste se někdy ve vaší obci s podivným hospodařením nebo rozhodováním? Máte podezření, že by v tom mohla být korupce? Pomůže vám právě vydaná příručka Právem proti korupci.

Každý občan může něco udělat pro omezení korupce v České republice. Tvrdí to autoři právě vydané aktualizace příručky *Právem proti korupci*, právníci sdružení Ekologický právní servis. Vychází přitom z předpokladu, že korupci se nejlépe daří tam, kde občané nevidí do hospodaření, a veškeré rozhodování probíhá za zavřenými dveřmi.

"Z naší zkušenosti víme, že úplatky, výhodné obchody pro spřízněné subjekty, nehospodárná rozhodnutí a další nepravosti se jednodušeji provádějí v okamžiku, kdy se nikdo přímo nezainteresovaný na nic neptá, nikdo nemusí nic vysvětlovat a nehrozí žádná kontrola," říká editorka příručky, právnička Ekologického právního servisu, Jana Kravčíková.

Právě vydaná aktualizace příručky Právem proti korupci poskytuje laikům právní návody, jak se ptát na informace a nenechat se přitom odbýt, jak se účastnit rozhodování o důležitých věcech a jak požadovat odpovědnost úředníků a státu.

Od prvního vydání v roce 2005 ji autoři podstatně rozšířili, obsahuje také 11 vzorů právních podání.

Příručka je volně ke stažení na webu Ekologického právního servisu: ZDE

0
Vytisknout
8296

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2012