Němečtí novináři jsou pobouřeni nátlakem politiků na média

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Politici bavorské CSU přinejmenším několikrát vyvíjeli nátlak na média, která proto nepublikovala materiály kritizující tuto stranu. Případ stál mluvčího strany kariéru, opozice hovoří o vyšetřovací komisi a novináři jsou pobouřeni.

Mluvčí CSU Hans Michael Strepp se před týdnem pokoušel zprávami SMS a telefonicky ovlivnit vysílání televize ZDF, druhého německého veřejnoprávního kanálu. Vyhrožoval editorovi advokátem. Komunikace byla publikována a Strepp musel rezignovat.

Jeho nadřízený, bavorský premiér Horst Seehofer, nejprve ujistil veřejnost, že prý telefonáty nemají nic společného s porušováním lodských práv. Strepp ve čtvrtek rezignoval, jenže věc neutichla. Na podobný nátlak si začala stěžovat i regionální bavorská televize BR, a vyšlo rovněž najevo, že ovlivňována byla i redakce listu Spiegel.

Přitom málokdo věří, že by exmluvčí CSU takto jednal na vlastní pěst, bez schválení předsedou strany.

Opoziční SPD vyhrožuje ustavením vyšetřovací komise, a pobouřena je i liberální strana FDP, s níž je CSU v koalici na zemské i spolkové úrovni. Celá věc upozorňuje na fakt, že hranice mezi světem médií a světem politiky je velice tenká a lobbisté ji stále překračují.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
6803

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2012