Smetana je ve vězení kvůli Tobě!

30. 10. 2012

čas čtení 6 minut

Nedávno jsem se vrátila z výletu po východním Turecku. Procházela jsem nočními ulicemi města Mersin, když se ze tmy vyřítila kolona troubících aut, ověšená tureckými vlajkami, plná lidí všech generací, skandujících "Pryč s PKK! Skončete s terorem, nebo tento národ skončí s vámi (teroristy)!" píše čtenářka Markéta Růžičková

Jako Evropanka ve tmě převážně kurdské čtvrti s kurdským doprovodem jsem si najednou posteskla po bezpečí naší kotliny. O to víc mě překvapilo, když se mí přátelé přidali ke skandování se slovy: "Pryč s PKK, pryč s terorem! Konec nesmyslné válce!" Pořád jsem nechápala, co se vlastně děje, zda-li je to nějaký folklór vyjíždět v noci v kolonách, troubit a řvát, když jsem se však dozvěděla, proč Turci zorganizovali tuto akci, to, co mi chybělo, nebylo bezpečí naší země. Uvědomila jsem si, že to, po čem jsem toužila, a co jsem v podstatě nikdy nezažila, bylo národní uvědomění a jednota.

Auta popojela, zastavila se, spustila klaksonovou symfonii doprovázenou emotivním vokálem, dokud neviděla všechny okolní spáče na balkónech s tureckými vlajkami, pak se kolona posunula o kousek dál a scénář se opakoval. Automobilová kolona 2000 lidí, kteří se sešli na letišti v 90 km vzdálené Adaně, cestou nabírala na síle a v Mersinu se tak táhla jednou ulicí zhruba 20 minut. Kdo neměl vlajku, utíkal do (snad věčně otevřených) obchůdků, aby jednu koupil.

Nikdo nerozmýšlel nad cenou benzínu, nad následujícím dnem v práci, nad vlastní bezpečností. Staří lidé nebyli rozlícení a neházeli po koloně holemi, protože je vzbudili. Co tedy tamní obyvatelé přimělo k takové soudržnosti? Ztráta lidského života. Smrt mladého chlapce. Protest byl reakcí na nedávnou agresi PKK, při které zahynul mladík při konání povinné vojenské služby. Kolona se rozjela na počest chlapce, který pocházel z Mersinu. (zpráva v turečtině ZDE).

Článek Jana Čulíka (ačkoliv s ním plně souhlasím) mě jeho závanem typické české "bezmoci" a prázdného lamentování inspirovala k tomu, abych širokou českou veřejnost seznámila s touto další možnou alternativou protestu.

Roman Smetana je náš mladý chlapec, náš národní hrdina, a my máme to štěstí , že není mrtev, a proto je zde stále prostor pro jeho záchranu. Stát ho však chce okrást až o 3 roky jeho života! Vláda si naivně myslí, že svojí právní rétorikou o podstatě trestného činu pana Smetany zmate náš selský rozum a naše srdce, a nehorší na tom je, že my sami podporujeme jejich aroganci naší vlastní nečinností. Vláda si myslí, že je něco víc, než my, a přitom si neuvědomují, že my jsme jim otevřeli vrata ke korytu. To nejsmutnější však je, že si to neuvědomujeme my sami. Vláda pochopí, že nejsme jen tupé stádečko ovcí, až jim to dáme velmi razantně, hlasitě a neoblomně najevo!

Bylo by zde hned několik míst na "vytroubení". Okolí sídla vlády, věznice, budovy nejvyššího soudu, budovy veřejnoprávní České Televize (za zákaz vysílání dokumentu o našem národním hrdinovi a tím potlačující naše právo k informacím), Olomoucký kraj.

Pan Čulík se v již zmiňovaném článku mimo jiné vyjadřuje ke kauze pana Smetany slovy: "Zkuste říct jakémukoliv západnímu politikovi, že v ČR se vězní za to, že někdo počmárá volební plakát, vytřeští na vás oči" a přidává, že české soudnictví je ve "strašném stavu." Dovolím si parafrázovat jeho myšlenku slovy:

"Zkuste říct komukoliv, že v ČR je státní vlajka k sehnání jen v období hokejového mistrovství světa a nebo na Staromáku pro turisty, a že většina Čechů ani neví, co jejich státní vlajka symbolizuje, ale zato ví, že je všechno na h*vno, ale nedá se s tím nic dělat, tak na vás vytřeští oči" a bude mu jasné, že naše národní hrdost a jednota je "ve stavu horším, než-li strašném."

Roman Smetana je ikonou obyčejných lidí a jeho právně platný trest symbolizuje, co si o Tobě vláda myslí! Dokud budeš věrně sedět na zadku a vymýšlet si pseudopřekážky pro účast na jízdě pro jeho záchranu, nezasloužíš si být zachráněn!!! Inspirujme se od tureckých kolegů, řadových občanů, v jejich boji za lepší život! I kdyby náš společný čin neměl kýžený výsledek (záchrana nevinného života), zcela jistě by udělal radost našemu národnímu hrdinovi Romanu Smetanovi, dala mu odvahu, trpělivost a nám všem zapomenutý pocit sounáležitosti a síly.

Sdílejte nápad na sociálních sítích, upravte článek dle libosti. Já facebooku nefandím, ale budu aktivní jinými formami. Pro náš úspěch a změnu ve společnosti k lepšímu není potřeba jen jít k volbám, a líně volit za stejné dinosaury v jiném kabátu. Pro změnu je důležitá jednota. Jednota a činy. Vyjádřeme podporu jednoho z nás a bojujme za jeho život... Smetana je trestanec kvůli nám, kvůli Tobě. Je jeden za všechny. Nyní je ta správná chvíle na "všichni za jednoho."

Možná však bude problém projet městem po desáté večerní?

Možná bude problém v práci..

Možná (což je opravdu možné) nenajdeme nikde českou vlajku...

A benzín je teď tak drahý!

Pokud je to skutečně tak, naděje této země je ztracena, neb Češi uvízli v mentálním a morálním vývoji v egocentrismu předškolního věku.

P.S.: Průměrný plat v Turecku je cca 12200 Kč. Nejnižší cena benzínu nyní za cca 51,50 Kč/l.

0
Vytisknout
12261

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2012