Jak prokouknout budoucího zaměstnavatele

30. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Se zaujetím jsem si přečetl článek pana Michala Dajče "O mé děsivé zkušenosti se zaměstnavatelem - podvodníkem". píše Daniel Juráň.

Z vlastních zkušeností zaměstnance i zaměstnavatele bych rád přispěl několika radami, jak se pokusit prokouknout budoucího zaměstnavatele.

1. Pozor na inzeráty typu: Pro náš tým hledáme dynamické lidi, a další podobné "roztleskávací", entusiasmem přetékající inzeráty. Slušný zaměstnavatel většinou neuvádí počet obsazovaných pozic v množném čísle, ale přesně definuje název pozice, požadované vzdělání a praxi, seriózní inzerát by měl obsahovat i výši nabízeného platu, event. dalších benefitů, a také typ pracovního poměru.

2. Pozor na inzeráty slibující neuvěřitelné výdělky v krátkém čase a nepožadující žádné vzdělání. Např. hledáme finanční poradce... bez požadavku na ekonomické, či jakékoliv odborné vyšší vzdělání. Všeobecně pozor na inzeráty slibující neuvěřitelné výdělky v krátkém časovém horizontu, bez vzdělání apod. Neuvěřitelně placená místa se obsazují jiným způsobem, ne podivnými inzeráty v množném čísle.

3. Je-li uvedeno v inzerátu jméno firmy, dohledejte si IČO, a podívejte se na:

a) výpis této firmy v obchodním rejstříku, zejména pak na seznam přiložených listin. Každá firma registrovaná v OR má povinnost každý rok zveřejnit svoji účetní uzávěrku, účetní rozvahu, event. další dokumenty. Z těch se dá mnohé dozvědět, pakliže je firma zveřejní. Je ale spousta firem, které to z nějakých důvodů nedělají, nechci nikomu sahat do svědomí, ale pokud listiny ve výpisu nenaleznete, není něco v pořádku. Moje rada? Pokud toto ve výpise chybí, vůbec ani nechoďte na pohovor, nejspíš to bude ztráta času.

Ze zákona má firma povinnost listiny zveřejňovat, ale jak jsem už uvedl, mnohé firmy to nedělají, a obchodní soud to nijak nevymáhá. Chcete-li pomoct příštím ostatním hledačům zaměstnaní, požádejte obchodní soud krátkým jednoduchým mailem, aby tu a tu firmu pořádal o doplnění listin. Obchodní soud je povinen na vaši žádost firmu vyzvat, a firma je na vyzvání soudu povinna listiny doplnit. Chvíli to trvá, vám už to v orientaci nepomůže, ale ostatním třeba ano.

b) webové stránky firmy, jestliže je firma má. Podívejte se, jak se prezentuje, jak jsou stránky vedeny, jsou-li aktualizovány, apod.

c) vygooglujte si všechny existující informace o firmě

4. Pokud "vaše" firma projde přes výše uvedené body, a vy se dostavíte k pohovoru, buďte pozorní už od vstupu do prostor firmy, všímejte si prostředí, všímejte si pozorně i výrazů a chování všech, se kterými přijdete byť jen do krátkého vizuálního kontaktu.

5. Zaměstnavatel, který hledá opravdu kvalitního zaměstnance, dělá i kvalitní pohovor. Nic uspěchaného, nic amatérského. V takových případech může jít i o pohovor vícekolový. Během pohovoru byste se měli dozvědět všechny informace o firmě, o nabízené pozici, o pracovním poměru, o mzdě a benefitech.

6. Česká specialita - frikulínská otázka na závěr: Jaký plat si představujete? (V duchu si odpovím: Milion!). Ale ve skutečnosti je to otázka ne příliš slušná, divná, prostě vadná, která vás přivede do rozpaků, zatlačí do kouta. Slušný zaměstnavatel ví, kolik si může dovolit Vám zaplatit, a vy víte, kolik chcete vydělat. Měl by to být zaměstnavatel, který sám a bez problémů sdělí výši platu na konkrétní pozici. Jestliže až do tohoto momentu vše probíhalo v pořádku a vy jste měli dobrý pocit, že byste tu práci chtěli, snažte se z otázky taktně, citlivě či vtipně vybruslit, a naopak se pokuste přimět zaměstnavatele, aby se vycenil. Jestli byla tato otázka poslední kapka do poháru celkově strašného pocitu z pohovoru, z firmy, z pohovorujícího, radím vám se zvednout, poděkovat a odejít středem. Jedině tak odnaučíte frikulíny klást tuto stupidní otázku.

Samozřejmě je řada okolností a firem, kdy výše uvedené rady nemusí platit, je i řada dalších "symptomů", jak trochu prokouknout svého budoucího zaměstnavatele, ale nic z toho se nedá generalizovat. Přesto se dá podle mého názoru zabránit ztrátě spousty času prosetím těch největších plev. Možná ostatní čtenáři přispějí dalšími radami.

0
Vytisknout
13219

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012