Nepokoje v Číně

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Pro čínské vedení musí být znepokojující, že k největším městským nepokojům dochází v nejbohatších čínských městech. K nejnovějším nepokojům došlo v přístavním městě Ningbo, kde se tisíce demonstrantů postavily pořádkové policii: protestovali proti plánům postavit ve městě chemičku. Po třech dnech někdy násilných demonstrací oznámila městská správa dne 28. října, že se chemička ve městě tedy stavět nebude, informuje týdeník Economist.

Protesty byly motivovány stejnými středostavovskými obavami, které vyvolaly velké demonstrace v přístavních městech Xiamen r. 2007 a Dalian loni. Všechny se týkají projektů týkajících se výroby paraxylenu, jedovaté chemické látky, o níž jsou demonstranti přesvědčeni, že vážně poškodí životní prostředí. Protesty ve městě Ningbo však byly nezvyklé mírou násilí a tím, že k nim došlo těsně před nesmírně důležitou událostí pro čínskou komunistickou stranu. 8. listopadu bude v Pekingu zahájen 18. sjezd Komunistické strany Číny. Strana doufá, že se sjezd bude konat bez narušitelských akcí, dokonce nařídila pekingským taxíkářům, aby vyřadili z provozu mechanismus, který umožňuje cestujícím otevírat okna u zadních sedadel. Lidé totiž mají ve zvyku ze zadních sedadel taxíků vyhazovat do ulic podvratné letáky. Mnoho taxíkářů stranu neposlechlo.

Komunistická strana Číny je letos zvlášť nervózní, protože se hospodářský růst Číny zpomaluje a čínské střední vrstvy začínají být znepokojeny, co bude dál. Kritické hlasy ohledně situace v Číně se začínají objevovat sporadicky i ve státních médiích.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
8630

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2012