V jaderné elektrárně Oyster Creek kvůli hurikánu vyhlášen poplach

30. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Společnost Exelon kvůli rekordnímu hurikánu Sandy vyhlásila poplach v jaderné elektrárně Oyster Creek v New Jersey. Oznámila to Nuclear Regulatory Commission, americká komise pro regulaci jaderných zařízení. NRC současně také varovala, že další vzestup vodní hladiny by si mohl vynutit využití nouzových zásob vody k chlazení použitého uranového paliva 636 megawattového reaktoru.

Poplach v Oyster Creek představuje třetí nejnižší stupeň na čtyřstupňové škále NRC. Byl vyhlášen poté, co došlo k vzestupu vodní hladiny o 2 metry, což potenciálně ovlivňuje činnost čerpadel pohánějících chladící okruh. Tato čerpadla v danou chvíli pro činnost samotné elektrárny nemají zásadní význam, protože se od 22. října nachází v plánované odstávce kvůli výměně paliva. Nicméně další vzestup hladiny na 2,13 metru by vedl k potopení obslužného čerpadla používaného k chlazení bazénu s použitým jaderným palivem.

Podle provozovatele, společnosti Exelon, není zařízení ohroženo a nepředstavuje hrozbu veřejnému zdraví. Příchod hurikánu Sandy představuje největší zkoušku bezpečnosti jaderného zařízení od katastrofy v japonské Fukušimě v roce 2011. Zde představovaly zatím nejhorší zdroj problémů právě bazény s použitým palivem, které se nedařilo náležitě dochlazovat.

Pro přechodu hurikánu se v Oyster Creek očekává opětovný pokles hladiny a tím i snížení rizika mimořádné události. Mluvčí provozovatele prohlásil, že elektrárna má nadbytečné zdroje vody k chlazení, ale nebyl schopen poskytnout informaci, zda je chladící zařízení použitého paliva v danou chvíli funkční. Podle NRC může být v případě potřeby použité palivo dochlazováno protipožárním systémem. Bez chlazení by voda v bazénech během 25 hodin vyvřela a podle extrémního scénáře by se pak palivové tyče přehřály a hrozil by únik radioaktivity. Sandy si patrně vynutí odstavení nejméně dvou dalších jaderných elektráren v New Jersey.

Ve státě New York byl odstaven 630 MW reaktor Nine Mile Point 1 kvůli problémům s připojením k rozvodné síti, ale není jasné, zd to má nějaký vztah k hurikánu Sandy.

Další reaktor společnosti Exelon v pennsylvánském Limericku snížil výkon o 91%, když hurikán způsobil problémy s kondenzací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5873

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2012