Česká média informují o válce v Gaze hůře než izraelská

19. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Díky nejstaršímu izraelskému deníku Haaretz a kvalitním novinářům, jako je Amira Hassová, se můžeme o probíhající válce v Gaze dozvědět spoustu validních informací na rozdíl od českých sdělovacích prostředků a mainstreamových komentátorů. U nás je dle mého soudu obecné povědomí o celém konfliktu na úrovni mentální retardace nejen na mediálním kolbišti. Díky konzervativnímu listu Jerusalem Post se můžeme dozvědět, že syn Ariela Šarona Gilad navrhuje pro "Stát Gaza" de facto konečné řešení: "Je třeba srovnat se zemí celé čtvrti v Gaze. Je třeba srovnat se zemí celou Gazu ZDE." Kdyby toto aktuálně na adresu Izraele prohlásil někdo z Hamasu, mediální dav by ho zlynčoval. Kopíruje snad Šaron junior starý izraelský sen o tom, že by všichni Palestinci měli zmizet ZDE?

Díky izraelskému serveru ynetnews.com se rovněž můžeme dozvědět, že desítky izraelských intelektuálů a předních umělců poslaly izraelskému premiérovi petici, v níž volají po uzavření dlouhodobého příměří mezi Izraelem a Hamasem "prostřednictvím přímého dialogu nebo mezinárodního vyjednávání ZDE." Podle signatářů petice je Hamas "nepřítelem", nicméně "obyvatelé jižního Izraele a Gazy si zaslouží hledět na oblohu s nadějí, nikoliv se strachem." Zkusme si představit, kolik "desítek" intelektuálů a umělců by bylo v naší kotlině vůbec schopno pochopit psýchu a hluboké lidství těchto vzácných osobností? Naše umělecká fronta, či spíše soldateska, zeje v otázce zahraničněpolitických ještě hluboko ve studené válce a Izrael ve všem vesměs podporuje, ačkoliv drtivě bez hlubší znalosti izraelsko-palestinského konfliktu.

Pojďme zabrouzdat do mediálních českých luhů a hájů. Server idnes.cz mechanicky opakuje labilní mantru o tom, že aktuální válčení zahájili Palestinci, aniž by uvedl alespoň jeden zdroj: "Při nedělních náletech zemřelo v Gaza City jedenáct členů jediné rodiny, včetně pěti žen a čtyř dětí. Izraelská střela zasáhla dům klanu Dalúových a byla dosud nejsmrtonosnějším útokem od vypuknutí konfliktu. Ten se rozhořel ve středu, kdy Izraelci v reakci na palestinské raketové útoky udeřili letecky na Pásmo Gazy a zabili šéfa ozbrojeného křídla Hamasu ZDE."

Díky grafickému doplnění se informacíchtivý konzument dozví, jaké že to rakety vlastně dopadají na izraelská města včetně jejich doletu a kde se na izraelském území nacházejí baterie Železné klenby a baterie systému Patriot. Škoda, že se toho moc nedozvíme o daleko ničivějším izraelském zbrojním arzenálu, jenž je redundantně zásobován Američany, ani o tom, že lidé v Gaze žádnou obranu před masivními a skutečně smrtícími útoky nemají.

Server lidovky.cz samozřejmě také nezklamal a Zbyněk Petráček píše: "Ta situace se opakuje už pět let - od té doby, co pásmo Gazy ovládl teroristický Hamás. Z Gazy začnou vylétat rakety na Izrael a zasahovat areál, kde žijí statisíce civilistů. Izrael spočítá mrtvé, a když ohrožení pokračuje, přistoupí k odvetě ZDE." Zbyněk Petráček je vulgární apologeta Pinochetových a Suhartových zvěrstev ZDE, těžko od něj čekat něco lidského. ba soudného. Ještě horší produkci převádí filiálka lidovek web Neviditelný PesZDE, kde panuje hluboká studená válka, desítky let staré předsudky a neznalosti.

ČT 24 vyrukovala s Izraelem a jeho "podmínkami" pro příměří v Gaze, který coby agresor-okupant systematicky utlačuje a masakruje okupovanou populaci v Gaze. Okupant se z logiky věci nemůže bránit okupovaným ZDE. Redaktorka Channel 2 News Tatiana Hoffmanová v rozhovoru pro ČT 24 na otázku moderátorky, kdo podle ní rozpoutal aktuální konflikt odpovídá, že "jednoznačně Hamas", a to je dramaticky doplněno mapkou, kam až palestinské rakety v Izraeli doletí ZDE. (V pondělí večer upozorňoval v reportáži z izraelské televizní stanice Channel 2, hlavního zdroje zpráv pro Izraelce, britský Channel Four, že informace této televizní stanice jsou hrubě zaujaté, informuje především o zabitých Izraelcích, skoro vůbec neinformuje o zabitých Palestincích, nepřináší reportáže z Gazy a už vůbec nikdy nevysílá osobní příběhy vyvražďovaných palestinských rodin, pozn. JČ) Opět žádná mapa rozbombardovaných "cílů" v Gaze pro srovnání a dokreslení kontextu. Hoffmanová, ač je podle svých slov pro mírové řešení konfliktu, se přitom implicitně staví za "řešení" Netanjahouvy vlády, tedy použití brutální síly. ČT 24 dále poskytuje prostor jednoznačně proizraelským "analytikům", jako je Irena Kalhousová, jež z Jeruzaléma hovořila hlavně o situaci v jižním Izraeli a divákům sugerovala, že zatím na obou frontách neumírá moc lidí ZDE. Chýlí se ke konci šestý den izraelské agrese proti Gazanům a průběžné aktualizované údaje ukazují sto osm mrtvých ZDE (a dva zabité palestinské demonstranty na Západním břehu), zatímco v Izraeli jsou stále tři mrtví. Hovořila by s takovou nonšalantností, kdyby raketová smršť z Gazy usmrtila stovku Izraelců?

A co politikové?

O bezvýhradné Nečasově telefonické podpoře Netanjahua už jsem psal. Karel Schwarzenberg korunuje celé dílo výrokem: "Pokud by ostřelování izraelského území radikály z pásma Gazy pokračovalo, pak by byla přiměřená i pozemní operace izraelské armády." Ano i tento nepříliš bystrý politik před čtyřmi lety podporoval podobnou izraelskou "operaci", při níž bylo zmasakrováno 1 400 Gazanů a několik izraelských vojáků "přátelskou palbou do zad." Kníže opět potvrzuje, že česká diplomacie je na straně vražedné mašinérie nehledě napravo ani nalevo, i když tvrdí, že je třeba se vyhnout ztrátám mezi civilisty. Nálety přitom podle lidskoprávního právníka Raji Souraniho nyní pobývajícího v pásmu ze 70 procent zabíjejí a zraňují civilisty. Izraelská armáda podle jeho mínění cíleně útočí na civilní populaci, která však má být podle mezinárodního práva okupantem chráněna, nikoliv decimována ZDE! Souraniho stanovisko ohledně ztrát převládajících mezi civilisty v relaci Democracy Now! potvrdil palestinský novinář Mohamed Omer přímo z jedné nemocnice v Gaze ZDE. Pokračují i údery, jež mají za cíl zničit "mediální pokrytí" masakru, tedy nálety na novináře, jak přiznává mluvčí izraelské armády ZDE.

Americký prezident Barack Obama stojí "neochvějně" za Izraelem. Obamovy "líbánky s Izraelem" za jeho postoj k válce v Gaze a obliba mezi Izraelci a americkými Židy stoupá, což znepokojuje americké republikány, jak se můžeme dočíst v listu Haaretz ZDE. Spojené státy jsou spoluviníkem zabíjení Palestinců v Gaze. Bez jejich vojenské, finanční a diplomatické podpory by to prostě nešlo.

Evropská unie navzdory důkazům viní z rozpoutání nového cyklu násilí v Gaze Hamas a apeluje na Izrael, aby jeho odvetné útoky byly "adekvátní." EU si to samozřejmě nemůže rozházet v Tel-Avivu nebo ve Washingtonu, neboť představuje signifikantního obchodního partnera pro ilegální izraelské osadníky a kšeft za 300 milionů dolarů ročně si jistě nenechá ujít ZDE. Tady ubývá vody z mlýna těm, kdo stále opakují, že EU cpe prachy líným Palestincům do chřtánu, přičemž sama udržuje v existenci "rozkvět" ilegálních izraelských osad, tedy zásadní překážku při řešení blízkovýchodního konfliktu.

Mezitím všichni jednají o příměří.

Okupant se nikomu nebrání, ale útočí. Okupované má chránit, ne vytvářet podmínky, za nichž se chovají "iracionálně" a násilnicky. Okupovaní mají podle mezinárodních regulí garantováno právo se proti okupantovi bránit, což ovšem vylučuje zabíjení civilistů. To je válečný zločin. Kdyby Izrael Gazu nezavlekl do ekonomické blokády a kdyby Washington a Tel-Aviv přistoupily na mezinárodní konsenzus ohledně blízkovýchodního mírového uspořádáni (jak v minulosti učinily OOP i Hamas ZDE) podle návrhu, jenž leží v OSN od roku 1976 na stole, tragický konflikt by mohl být dávno vyřešen.

0
Vytisknout
9573

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2012