FRANCIE:

Fillon zpochybnil výsledky hlasování, žádá Juppého, aby převzal vedení strany

22. 11. 2012 / Josef Brož

čas čtení 1 minuta

Politický fejeton pokračuje. Sotva se zdálo, že utichla největší psychóza, poražený François Fillon přišel s novým prohlášením, v němž zpochybnil Copého vítězství při volbách na čelo pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP).

Šéf Fillonovy kampaně Eric Ciotti oznámil, že komise, která přepočítávala hlasy v pondělí večer, do konečného výsledku nezapočítala 1.304 hlasů ze tří zámořských departmentů: Nové Kaledonie, Mayotte a Wallisu, a Futumy.

Novým započítáním hlasů by získal Fillon vítězství o 24 hlasů! Podle předchozího tomu bylo 98 ve prospěch Jeana-Françoise Copého!

"Moje snaha o jednotu strany a její čest mne vede k tomu, abych ohlásil, a to počínaje pondělím, že nebudu využívat právní cestu, abych urovnal spory). Stejný úmysl po jednotě mne vede k tomu, abych dnes jednoduše žádal usiloval o pravdu," řekl bývalý premiér ve svém prohlášení. "Žádám Alaina Juppého, zakládajícího předsedu UMP, aby zajistil na přechodnou dobu vedení našeho hnutí, než nalezneme cesty a způsoby, jak vyjít z této pasti," dodal vzápětí.

Dosavadní vyhlášený předseda Strany pro lidové hnutí Jean-François Copé označil Fillonův postup za nesmyslnou polemiku.

Podle předsedy komise Patrice Gélarda není možné výsledky vyhlášení zrušit. "Výsledky byly vyhlášeny veřejně v pondělí večer, obě strany s tím byly naprosto srozuměny. Veškeré odmítnutí musí být adresováno k odvolací komisi," řekl Gepard s odkazem na stanovy strany.

0
Vytisknout
5004

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2012