Voliči nepodpořili plně katalánského prezidenta

26. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Snaha získat nezávislost pro Katalánsko je po nedělních volbách oslabena. Voliči poskytli vládnoucí straně katalánského prezidenta Artura Mase jen 50 křesel, oproti 62, které jeho strana vyhrála při předchozích volbách. K vyhlášení referenda o nezávislosti bude potřebovat ve 135 členném katalánském parlamentu 68 křesel.

Mas se nyní bude zřejmě muset spojit se separatistickou stranou Esquerra, která se s 21 křesly dostala na druhé místo, v roce 2010 byla na čtvrtém místě. Na třetím a čtvrtém místě se umístili socialisté a lidovci, kteří mají dohromady 39 hlasú, obě tyto strany jsou ostře proti nezávislosti Katalánska.

Na rozdíl od skotského referenda o nezávislosti, které se bude konat r. 2014, vláda v Madridu chce referendu v Katalánsku zabránit apelem na Ústavní soud, který zabránil obdobnému referendu v Baskicku r. 2008. Kromě opozice z Madridu je Masovým největším problémem, zda by nově nezávislé Katalánsko mohlo zůstat v Evropské unii a podržet si euro.

V Katalánsku je silná podpora pro nezávislost, i když vedoucí podnikatelé varují, že by nezávislostí Katalánsko přišlo o svůj trh ve Španělsku a Španělsko by přišlo o pětinu své ekonomické produkce.

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
7080

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2012