Druhým kandidátem by měl být Dienstbier

8. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dovolím si ještě malou poznámku k blížícím se prezidentským volbám. Máme mnoho kandidátů a můžeme se z toho radovat, nicméně měli bychom mít na paměti, že do druhého kola postoupí pouze dva.

Radost z plurality může skončit tak, že všichni ostatní kandidáti, kromě dvou, kteří jsou dlouhou dobu na prvních místech, budou mít pár procent a budou sloužit jako pouhá ozdoba nástupu Zemana či Fischera na Hrad.

Nevěřím, že by někdo ze stoupenců třeba paní Roithové nebo Fischerové chtěl vědomě hrát tuhle komedii. Z dobrých úmyslů a z radosti nad představou, že jejich kandidátka bude na Hradě, zvolí de facto Fischera či Zemana.

Ať, prosím, volí především s představou, že jejich volba pomůže těm dvěma. A pokud jim z této představy bude nevolno, ať volí toho, kdo má největší šanci oba tyhle kandidáty porazit. A to je Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg či Vladimír Franz.

Pouze Dienstbier však představuje nástup nového politického směru po vládách Topolánka, Fischera a Nečase.

Schwarzenberg byl a je součástí vlády Topolánkovy a Nečasovy.

Franz je bez politické orientace i politické opory v parlamentu.

Paní Roithová a Fischerová budou po prvním kole muset dost možná přemýšlet nad tím, zda svou kandidaturou neprospěly právě Fischerovi nebo Zemanovi. Koho z těch dvou by pak doporučily svým voličům?

Nemá-li prezidentskou volbu vyhrát Fischer ani Zeman a má-li tato volba vést spolu s dalšími volbami k zásadní politické změně v ČR, je jediným možným kandidátem Jiří Dienstbier.

Poslední předvolební průzkum ovládl Zeman, volil by ho každý čtvrtý ZDE

0
Vytisknout
15538

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013