Kteří našeptávači klamou naše ústavní činitele? A budou potrestáni?

Obrana dobrých úmyslů premiéra a prezidenta

9. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Během prezidentských debat České televize zkouší moderátor kandidáty z věcných znalostí ústavy. "Bingo" formát diskuse mu asi připadá intelektuálně progresivní, stejně jako fakt, že nemalou část velmi krátkého času se kandidáti pokoušejí odhadnout, jestli je počet mandátů ústavního soudce omezen a kdo vyhlašuje válečný stav. Dramaturgie na úrovni školní besídky, výsledný obraz diskutujících (o to snad jde?) stejně ostrý jako před debatou. Hodinu a půl do sledování exhibujícího moderátora (veřejné služby) nemíním investovat.

Ústavní znalosti si předpokládám každý prezident doplní stejně jako jakýkoliv jiný ústavní činitel. Daleko důležitější je vědět, jak si pak, v jednotlivých krocích, bude ústavní práva a povinnosti (a zdaleka ne jen ta) vykládat a čím je bude naplňovat.

Kupříkladu by mě zajímalo, kdo vykládal předsedovi vlády Petru Nečasovi ustanovení o kontrasignaci amnestie udělené prezidentem.

Na panu Nečasovi se totiž někdo dopustil velké křivdy, snad nějaký nezvaný našeptávač, protože pan premiér evidentně znění ústavy a své vlastní roli coby předsedy vlády zcela mylně porozuměl. Abych se vyhnul obvinění z rozdmýchávání špatných nálad, nepředpokládám žádné špatné úmysly pana Nečase, je mi ho naopak, stejně jako pana prezidenta, velmi líto.

Nečas samozřejmě mohl Klausovu amnestii nepodepsat

10. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Často se v poslední době debatuje o tom, zda premiér Nečas mohl odmítnout podepsat amnestii/abolici, kterou vyhlásil V. Klaus. Samozřejmě, že to mohl odmítnout. Prezident by proti tomu nemohl nic udělat. Tedy nic oficiálního.

Premiér Paroubek, ať jsem ho neměl rád sebevíce, by rozhodně nepodepsal a nedělal prezidentovi užitečného idiota v ochraně tunelářů před spravedlností.

Na druhé straně Nečas už několikrát nebyl schopen postarat se o svou vládu proti prezidentovi. Po případu Drobil byl garantem tajné dohody koaličních stran právě Klaus, což je dost skandální v parlamentní demokracii, kde vládne vláda a kde vládu by měl ovládat premiér, resp. šéfové koaličních stran, nikoli prezident.

Spojené státy varovaly Británii, aby nevystupovala z Evropské unie

10. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Uprostřed šířící se vlny euroskeptismu především mezi konzervativními poslanci v Dolní sněmovně vydala Obamova vláda otevřené varování britskému konzervativnímu premiéru Davidu Cameronovi před snahami britských politiků "znovu vyjednat" podmínky britského členství v EU či z EU úplně vystoupit.

Vysoký americký činitel v Londýně veřejně zpochybnil Cameronovy plány uspořádat referendum o tom, zda by Británie měla usilovat o "nové vyjednání podmínek členství v EU". Tyto plány také ostře kritizoval Brusel a Dublin.

22413

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Karel Schwarzenberg: Ústava neposkytuje možnost, aby prezident přikazoval neúčast ve vládě některé ze stran

10. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 27 minut

Na poslední chvíli se nám se nám podařilo získat rozhovor s ministrem zahraničních věcí a předsedou TOP09 Karlem Schwarzenbergem, který se v nadcházejících volbách uchází o post hlavy státu. S Hradem dobře obeznámenému bývalému vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla jsme kladli otázky, týkající se toho, jak by vykonával v případě svého zvolení pravomoci svěřené Ústavou prezidentu republiky. . Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

26361

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Jiří Dienstbier: Mašíny považuji za vrahy. Podříznutí spoutaného člověka není vysvětlitelné ani za válečného stavu

10. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 43 minut

Uprostřed volební kampaně se nám podařilo získat rozhovor s místopředsedou ČSSD, senátorem za tuto stranu a zároveň jejím prezidentským kandidátem Jiřím Dienstbierem jr.. Kladli jsme mu otázky s cílem zjistit, jak by vykonával v případě svého zvolení pravomoci svěřené Ústavou prezidentu republiky. Ústava rozděluje pravomoci prezidenta na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Předvolební rozjímání pamětníka

9. 1. 2013 / Petr Miller

čas čtení 4 minuty

Blíží se den volby a sdělování sympatií či nesympatií s tím či oním nabývá groteskního nádechu. Dnes mne zaujaly dva pokusy jak demagogií ovlivnit rozhodování voličů. Shodou okolností oba byly publikovány v Parlamentních listech.

Ten první, pana senátora Doubravy, mne spíše pobavil.

Pan senátor se rozhodl, že bude svatořečit Miloše Zemana.

Petr Miller byl první ministr práce a sociálních věcí po Listopadu 89.

Nečas činí milosrdenství tunelářům

9. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Premiér této země mluví o milosrdenství! Katolík Nečas, zdá se, navrací se k evangeliu a dojal se nad chudými a slabými. Slyšme jeho slova: "Nečas zdůraznil, že amnestie je "plošným aktem milosrdenství" a jako taková je na rozdíl od milostí "slepá". "Milosrdenství narušuje spravedlnost," dodal Nečas s tím, že amnestie není politickým aktem."

Zaslzel jsem. O kom to mluví? O Romech z ostravského Přednádraží? O důchodcích, o lidech bez práce, o obětech lichvářů? O nemocných? O sirotcích a vdovách?

Prezidentští kandidáti z pohledu levice - Think-tanku Cesta

10. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Analýza, na níž se podílel kolektiv politologů a politických analytiků, a která je souhrnným pohledem na stěžejní programové oblasti sedmi kandidátů, ukazuje dle mínění Centra pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii, že nejdůslednější v programových otázkách jsou z levicového hlediska Jiří Dienstbier a Táňa Fischerová. Z analýzy také vyplývá, že bývalý premiér Miloš Zeman není jako kandidát o nic více levicový než např. Jan Fischer...

Velkorysost hradního pána

10. 1. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Amnestie Václava Klause hýbe životem společnosti. Tvrdá kritika převažuje. Zvláště, když Nejvyšší státní zástupce JUDr. Zeman sdělil, že amnestie se dotkne cca 18 velmi závažných kauz, jejichž škody přesahují několik miliard korun, o které, pokud dojde k naplnění litery amnestie, budou poškozeni věřitelé a poškození.

Na prezidenta mám asi stejné nároky jako na průvodčího

9. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech se na Britských listech objevuje řada příspěvků, v nichž autoři vyjadřují své osobní preference před přímou volbou prezidenta. Dalo se to samozřejmě čekat a nelze se divit, nicméně nutně to neznamená, že je třeba na danou hru přistoupit. Nechystám se tedy psát o tom, koho bych chtěl za prezidenta. Jednak proto, že bych nerad někomu konkrétnímu nahrával, jednak a snad především proto, že pokud by příští "hlava státu" dodržovala pravidla hry, bylo by mi do značné míry jedno, kdo se jí stane.

Jak to bylo s Nadací Charty 77 a s financováním disidentů

9. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Britské listy uveřejnily článeček "stařičkého vědce" (Jiřího Jírovce) "Mé mladé přítelkyni", jehož jedna pasáž se dotýká i Nadace Charty 77, píše František Janouch. Praví se v ní:

"O penězích pro Chartu 77 se rovněž moc nemluví. V nejlepším případu proti sobě stojí tvrzení, že všechno bylo v pořádku, proti tvrzení jiných chartistů, že tomu tak nebylo. Pokud jakýsi redaktor tvrdí, že neexistovalo financování Charty, nechť laskavě vysvětlí, kdo a proč dostával prostředky posílané do Československa prostřednictvím Nadace Charty 77. Fyzik Janouch ji ve Švédsku založil již v roce 1978. Původ oněch peněz je ovšem zamlžen eufemismem "soukromí dárci"."

Chtěl bych v této souvislosti udělat několik poznámek. Nadace Charty 77, kterou jsem v prosinci 1978 založil ve Stockholmu, pomáhala nejen signatářům Charty 77, ale i jiným osobám, které se v důsledku politického pronásledování dostaly do hmotné nouze. V archivu Nadace jsou např. dva dojemné dopisy Biskupa starokališné církve Augustina Podoláka, ve kterých děkuje za tuzexové bony, poslané hladovějícímu věřícímu.

Česká vláda svými škrty a absencí ekonomické strategie způsobila už nezaměstnanost 545 311 lidí

9. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nezaměstnanost v ČR v prosinci stoupla na 9,4 procenta. Oproti listopadu je nezaměstnaných o 40 000 víc. Volných míst ubyla desetina. Česko má nyní bez práce 545 311 tisíc lidí, což je o 36 813 víc než na konci listopadu.

Česká vláda nemá žádnou strategii na rozvoj ekonomicky slibných odvětví, jakou realizuje například Německo už přes dvacet let. Nesmyslnými škrty (ČR je jedna z nejméně zadlužených zemí v Evropě) česká vláda omezuje koupěschopnost obyvatelstva a jeho poptávku a zvyšuje nezaměstnanost.

Zdroj: ZDE

K tomu: Profesor Martin Myant, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty ZDE

Za dopravní nehody cyklistů může chybějící infrastruktura

9. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Auto*mat

Lidi jezdí na kole víc, protože mají méně peněz, víc jich tedy v důsledku chybějící infrastruktury přichází o život

PRAHA -- Při dopravních nehodách loni v ČR zahynulo 146 chodců a 64 cyklistů. Zatímco chodců zahynulo o 10 méně, cyklistů o 14 více než v roce 2011. V Praze se počet všech usmrcených při dopravních nehodách snížil oproti roku 2011 o třetinu, na celkem 26. Vyplývá to z nově zveřejněných statistik Policie České republiky. Podle iniciativy Auto*Mat může za vyšší počet nehod cyklistů chybějící infrastruktura.

Past na občany aneb jenom nezdeptaní vzdorují

9. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Ve svém textu Tisíc a jedna frustrace jsem upozorňoval na pro celou společnost nebezpečný jev, kdy mocenská zvůle opakovaně drtí naděje občanů, aby rezignovali, otupěli, podřídili se. Není nic snazšího než jim až pod nos strčit lákavou kost i s nějakými těmi zbytky masa -- a v nejlepším ucuknout. Kolikrát jsme to v poslední době zažili. Přísliby pádu krajně asociální a nekompetentní vlády s tím, že tentokrát to již zaručeně vyjde. Avizované rozvíření některých kauz (sKarty, CASA), aby vše utichlo a kromě Rathova případu šlo k ledu. On je jaksi u ledu jen ten Rath, jenom na rozdíl od různých Dalíků, Janoušků a Parkanových hnije několik měsíců ve vazbě.

Přemysl Sobotka: "Humanitární" obory nevytvářejí žádné hodnoty

9. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Tak to je opravdu, jak se říká foyer. Přemysl Sobotka v prezidentské debatě mluvil o humanitárních oborech (myslel tím humanitní), které podle něj nevytvářejí žádnou hodnotu a je potřeba je utlumovat, protože pouze spotřebovávají. Krása, krása. Tak se mi zdá, že tak moudrou hlavu státu si asi už opravdu nemůžeme dovolit. Viz 57. minuta pořadu ZDE, píše Aleš Merenus.

22546

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM ODS NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Přemysl Sobotka: Smlouvu o přistoupení k euru bych nepodepsal bez souhlasu občanů v referendu

9. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 50 minut

Při schůzi Senátu, který se sešel mezi Vánocemi a Silvestrem 28. 12. 2012 k hlasování o platech ústavních činitelů, jsme získali rozhovor s místopředsedou Senátu MUDr. Přemyslem Sobotkou. Jako kandidáta na prezidenta republiky jsme jej zpovídali s cílem zjistit, jak by vykonával v případě svého zvolení pravomoci svěřené Ústavou prezidentu republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Kritický bloc-notes: I. 1. 2013

9. 1. 2013 / Josef Brož

čas čtení 11 minut

Amnestie. Mohl to být nezajímavý novoroční projev -- glosovalo by se, že prezident vypadá trochu utrápeně, že hovoří o nějakých "našeptáváčích", má košili s manžetami a dvouřadé sako, chybí mu kapesník, nebo že mluví o plných supermarketech, tvrdé práci, o neklidu, a že zkusil nečekaně i "zdravý rozum", i když se mu třásly ruce - kdyby...

Dvojí občanství kandidátů na prezidenta ČR

8. 1. 2013 / Čestmír Kubát

čas čtení 25 minut

Z veřejně dostupných zdrojů víme, že Jiří Dienstbier je občanem nejen českým, ale i občanem Spojených států amerických a Karel Schwarzenberg má kromě českého také švýcarské státní občanství. Poměr k České republice a jejímu lidu, zejména otázka, zda má kandidát na prezidenta republiky občanství výlučně české či nikoliv, přitom je jednou ze základních politických otázek pro uchazeče o funkci prezidenta republiky. Podle rozšířeného názoru Ústava dvojí občanství hlavy státu nezakazuje. Můj právní názor je právě opačný.

ROZHOVOR S KANDIDÁTKOU NA PREZIDENTKU ČESKÉ REPUBLIKY

Jana Bobošíková: Eurohujerům budu sypat štěrk do soukolí federalizace Evropy

7. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 43 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty, nichž se pokoušíme zjistit, jak by vykonávali pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

15375

ROZHOVOR S KANDIDÁTKOU NA PREZIDENTKU ČESKÉ REPUBLIKY

Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa

22. 12. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 57 minut

Tímto čtenářům předkládáme první ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty. V rozhovorech se pokusíme zjistit, jak by vykonávali pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Jediný, kdo odmítl živý rozhovor a chtěl otázky mailem, je Tomio Okamura. To autor odmítl. Autora, redakci i čtenáře zajímá názor kandidáta, schopnost formulovat odpovědi a ne to, co by mu napsali jeho poradci.

Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

28292

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval!

4. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 68 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty. Tentokrát s bývalým předsedou vlády v letech 1998 - 2002 a předsedou Poslanecké Sněmovny z let 1996 -- 1998, který byl letech 1993 -- 2001 předsedou ČSSD. Před jeho druhým pokusem dobýt Hrad se pokoušíme zjistit, jak by vykonával pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Prezident není razítkovací polštářek, říká Miloš Zeman.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

28294

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumu

4. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 90 minut

S prof. JUDr. Vladimírem Franzem jsme o náplni práce prezidenta republiky jak je zakotvena v jednotlivých prezidentských pravomocech podle čl. 62 a 63 Ústavy a ve zvláštních zákonech diskutovali dvakrát. V případě prvního rozhovoru natočeného ještě před Vánoci, bohužel selhala technika. Při přepisu rozhovoru jsem zjistil, že diktafon zaznamenal pouze dvě odpovědi. V nouzi jsem tedy byl nucen požádat, zdali by byl ochoten na otázky odpovědět znovu. A protože byl tak laskav a mezi svátky přerušil skládání hudby a sešel se se mnou znovu, mohu jeho pohled na výkon prezidentského úřadu nakonec v tomto rozhovoru zprostředkovat. Rád bych mu za jeho toleranci tímto způsobem vyslovil dík.

Zodpovědný prezident zbytečně nezdržuje, říká kandidát na prezidenta.

Demonstrace na podporu Romana Smetany se bude v pondělí konat jinde

8. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vzhledem k omezenému místu před budovou okresního soudu v Olomouci a předpokládanému počtu účastníků měníme místo konání shromáždění plánovaného na pondělí 14. 1. v 15 hodin odpoledne na prostranství před orlojem na Horním náměstí v Olomouci.

Bližší informace: ZDE

Mrtvola na pochodu

8. 1. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Svatá země 1. týdne roku 2013: Za prvních pár dní nového roku toho nebylo mnoho, došlo k nepokojím v Janinu, proti Netanjahuovi se postavili jeho velvyslanci, Fatah oslavuje v Gaze a Izrael bude stavět další plot. Ano, a mírový proces je mrtvý.

Justiční úřední šiml kontra spravedlnost

Po ženě chtějí exekutoři 330 000 Kč, ačkoliv na černo nejezdila

7. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jaroslava Čiháková z Prahy je obětí exekutorů. Chtějí po ní platbu 330 000 Kč. Byl jí ukraden občanský průkaz, jímž se neznámá černá pasažérka prokazovala revizorům Dopravního podniku. Krádež občanky byla včas oficiálně nahlášena policii, takže tím by byl v každé civilizované zemi případ skončil. Ne tak v České republice. Přestože je prokázáno, že Jaroslava Čiháková načerno nejezdila, exekuce platí. Jaroslava Čiháková je obětí domácího násilí, proto se skrývala a nevybírala svou poštu. O exekucích nevěděla a prošvihla tak veškeré lhůty pro odvolání. Soudci jistě řeknou, že se nedá nic dělat. Občané mohou mít jiný názor.

O případu informuje v deníku Právo Jindřich Ginter, který se exekučním bezprávím zabývá systematicky.

Případ Jaroslavy Čihákové se stane zřejmě vedle případu Romana Svobody symbolem bezpráví české justice i exekuční praxe - přestože všechny paragrafy byly jistě dodrženy do puntíku.

Jindřich Ginter, Exekutor chce po oběti domácího násilí 330 tisíc, přestože na černo nejezdila ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37502