Nečas samozřejmě mohl Klausovu amnestii nepodepsat

10. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Často se v poslední době debatuje o tom, zda premiér Nečas mohl odmítnout podepsat amnestii/abolici, kterou vyhlásil V. Klaus. Samozřejmě, že to mohl odmítnout. Prezident by proti tomu nemohl nic udělat. Tedy nic oficiálního.

Premiér Paroubek, ať jsem ho neměl rád sebevíce, by rozhodně nepodepsal a nedělal prezidentovi užitečného idiota v ochraně tunelářů před spravedlností.

Na druhé straně Nečas už několikrát nebyl schopen postarat se o svou vládu proti prezidentovi. Po případu Drobil byl garantem tajné dohody koaličních stran právě Klaus, což je dost skandální v parlamentní demokracii, kde vládne vláda a kde vládu by měl ovládat premiér, resp. šéfové koaličních stran, nikoli prezident.

Klausův vliv na vládu se pak v plné síle ukázal při frašce s bývalým ministrem školství Josefem Dobešem, kterého chtěl Nečas odvolat, a Klaus s tím váhal tak dlouho, až si to premiér rozmyslel.

Přitom podle Ústavy za složení vlády odpovídá premiér a prezident musí přijmout premiérovo rozhodnutí odvolat ministra vlády.

Je otázka, co vlastně Klaus na Nečase někde v zákulisí má, nebo zda je Nečas opravdu takový slaboch, že nechá ze sebe tak snadno udělat užitečného idiota.

V každém případě Nečas nedovede Klausovi vzdorovat a postavit svou vládu mimo jeho vliv. To má Nečas za to, že spolu s Topolánkem a ODS instalovali Klause i do druhého prezidentského období. Ten se jim odvděčil tím, že podrazil druhou Topolánkovu vládu a z Nečase a Nečasovy vlády si udělal užitečného idiota.

0
Vytisknout
10337

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013