Jaká příčka stupnice mediální ubohosti náleží iDNES.cz?

V iDnes mají strach: iDNES.cz se nepokrytě zapojila do politické propagandy na podporu Karla Schwarzenberga

11. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Když se podíváte na dnešní vydání iDNES.cz, otvírákem (v cca 8:30 ráno) je článek o včerejší debatě ČT, v níž se sešlo všech devět kandidátů. Jistě pouhou náhodou byl jako ilustrační snímek vybrán usmívající se Karel Schwarzenberg. Krom toho se z perexu čtenář dozví, že "Karel Schwarzenberg využil mediálního prostoru dobře". A to i přes skutečnost, že tento člověk zcela otevřeně přiznal, že mu nezáleží na tom, zda jeho spolustraníci transparentně prokáží původ nabytého majetku, neboť on se "nikomu nechce hrabat v účtech". Tento úsudek přitom pochází od expertů podobných těm, kteří jsou ochotni kvůli svým vazbám na moderátora pořadu tvrdit, že tento člověk "vedl pořad vytříbeně". Ano, naprosto mistrně se mu podařilo vypreparovat cokoliv důležitého a vyplnit čas stupidními tématy a svými omezenými otázkami, jejichž zodpovězení dětinsky vyžadoval.

Když srolujete titulku portálu, najdete na něm ještě odkaz na video s názvem "Svět Karlovi rozumí, vzkazují Dyk a Vilhelmová". Už v noci vyšel článek s názvem "Franz na prezidenta? To je možné jen v Česku, diví se svět".

Autor i redakce jsou natolik přihlouplí, že zobecnili titulek bulvárního článku na polském serveru Gazeta na "celý svět". Ze všech ostatních citovaných článků (Daily Telegraph, Guardian, Die Welt) přitom autor vybral pouze pasáže, které se mu hodily do difamačního konceptu (takto přesně postupují propagandističtí novináři), u Guardianu, kde to měl těžké, napsal, že tento prestižní světový deník "vidí v duchu své levicové orientace Franze pozitivněji".

Franz přitom vůbec nedeklaruje levicové názory, tato souvislost má pouze posílit nedůvěru, kterou článek míní vyvolat. Guardian přitom nemá vůbec žádný názor, vlastní článek nevydal, v Praze nemá reportéra, pouze agenturní zprávu, která je tak zdrojována (Associated Press, Prague).

Účel je stejný, jako v případě celého aranžmá dnešního vydání - protože Vladimír Franz ubírá "Karlovi" hlasy, je nutné z něj udělat někoho, kvůli komu bychom byli "Evropě pro smích". Na stupnici mediální ubohosti už nelze klesnout níže ...

0
Vytisknout
26270

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2013