Stanovisko Spojenectví práce a solidarity ke 2. kolu prezidentské volby

13. 1. 2013

Britské listy publikují tuto tiskovou zprávu občanského sdružení "Spojenectví práce a solidarity" proto, protože nikde jinde v ČR zřejmě nevyjde. Redakce BL se však s tímto tiskovým prohlášením neztotožňuje (stejně jako se nutně neztotožňuje s velkým množstvím příspěvků zde vycházejících), protože si nemyslí, že by měly Britské listy v nadcházejících čtrnácti dnech masírovat voliče, aby hlasovali v druhém kole prezidentských voleb tak či onak. Kritika kandidátů je pro novináře samozřejmě přípustná, nikoliv však jejich chvála. Nejsme ani Hospodářské noviny, ani Respekt, ani IDnes, ani Česká televize. Děkujeme.

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) vnímá výsledek prvního kola prezidentské volby jako důsledek komunikační nedostatečnosti širší české levice.

SPaS ve druhém kole prezidentské volby odmítá podpořit Karla Schwarzenberga, který je nedílnou součástí vrcholně neoblíbené arogantní a asociální Nečasovy vlády a který osobně

• podpořil nezávislost mafiánského "státu" Kosovo;
  • angažoval se za americký radar v Brdech;
  • aktivně podporoval okamžité zavedení školného;
  • politicky kryje aktivity ministra financí Kalouska.

Karel Schwarzenberg je místopředsedou vlády, která navrhla, prosadila nebo schválila

• asociální a naprosto ekonomicky kontraproduktivní "reformy" vlády, například důchodovou reformu, která zvýhodní jen bohaté, včetně zvýšení DPH;
  • tzv. církevní restituce, které jsou začátkem nevídaného majetkového přesunu a bezprecedentního posílení vlivu katolické církve;
  • ostudnou lednovou amnestii prezidenta republiky, která připraví velké množství ožebračených občanů o oprávněné odškodnění a současně porušením demokratických principů a spravedlnosti ohrožuje fungování právního státu.

Podpora Karla Schwarzenberga je vedena jak ze strany finančních skupin (např. Bakalou, který rovněž vlastní řadu významných médií), tak ze strany našich "angažovaných" umělců. Nevidíme pražádný důvod, aby se občané ČR, kteří na sobě pociťují dopady "reforem", řídili zájmy finančního kapitálu nebo pomýlenými názory tzv. umělců, kteří v minulosti podepisovali Antichartu. Zarážející je pro nás především podpora mládeže, která si zatím plně neuvědomuje dopady kroků Nečasovy vlády. Ty na ni teprve v budoucnosti negativně dopadnou.

Tímto stanoviskem chceme oslovit především voliče Jiřího Dienstbiera a Táni Fischerové. Chápeme, že Vaše situace není snadná, ale SPaS považuje za nepřípustný hazard, podpořit buď přímo místopředsedu Nečasovy vlády a předsedu pravicové TOP 09 Karla Schwarzenberga, často jen s pouhým odůvodněním, že je tak líný a nemůže nic zkazit, nebo k druhému kolu voleb nejít, a ponechat si mylný dojem odmítnutí "menšího zla". Obojí považujeme za hazard s budoucností České republiky, ve které se skutečným vládcem stane tandem: Bakala -- Kalousek.

Povinností české levice je takovému vývoji zabránit, i když může být subjektivně cena za tuto obranu někdy dost vysoká.Vyzýváme proto i Miloše Zemana a jeho příznivce spolu s KSČM a jejich voliči, a především ČSSD a její voliče, aby v zájmu naší společné důstojné budoucnosti překonali jakékoliv osobní antipatie a i některé oprávněné vzájemné výhrady, a aby společně zabránili vládní pravici uplatnit heslo "rozděl a panuj!".

Druhé kolo prezidentských voleb nabízí možnost vzájemných vstřícných kroků.

12. ledna 2012

mluvčí SPaS