Kotrba podal RRTV návrh na odnětí licence BBC, Lagardere tak může přijít o kšeft

18. 1. 2013

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva Štěpána Kotrby

Bývalý člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba předal 17.1. 2013 do podatelny Úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání podnět Radě k zahájení správního řízení s BBC Radiocom (Praha) s.r.o. o odnětí licence provozovatele rozhlasového vysílání pro dlouhodobé porušování licenčních podmínek a §21 odst. 10 zákona 231/2001 Sb..

Podle něj může provozovatel rozhlasového vysílání (kategorie zákona netotožná s provozovatelem převzatého rozhlasového vysílání) po předchozím souhlasu Rady přebírat program jiného provozovatele vysílání s licencí včetně identifikace přejímaného programu. Kotrba argumentuje, že problémem provozovatele rozhlasového vysílání BBC Radiocom (Praha) s.r.o. je, že už dlouhou dobu není provozovatelem vlastního rozhlasového vysílání, na které má licenci, ale pouze provozovatelem převzatého rozhlasového vysílání britské BBC World Service a Českého rozhlasu. Žádný vlastní program z vlastních pořadů už BBC Radiocom (Praha) s.r.o. netvoří a nesestavuje. Na činnost provozovatele převzatého rozhlasového vysílání ovšem nemá BBC Radiocom (Praha) s.r.o. v Česku licenci.

BBC Broadcasting House, společnost registrovaná ve Velké Británii jako provozovatel vysílání, a BBC World Service, registrovaná ve Velké Británii jako tvůrce a šiřitel pořadů pod značkou BBC v zahraničí nejsou dle českého práva "jiný provozovatel vysílání s licencí"... a tudíž šíření jejich programu provozovatelem vysílání BBC Radiocom (Praha) s.r.o. je nelegální. Licence BBC Radiocom (Praha) s.r.o. byla v souladu se zákonem vydána k vlastnímu vysílání a případnému přebírání programu dle §21 odst. 10 zákona 231/2001 Sb. , a nikoliv k převzatému vysílání programu společností, neregistrovaných českým právem jako obchodní společnost a Radou jako "provozovatel vysílání s licencí".

Kotrba zároveň ve svém desetistránkovém podání vytýká Radě, že neseznámila veřejnost s textem žádosti BBC Radiocom (Praha) s.r.o. o převod vlastnického podílu na Lagardere Active ČR a.s. a neumožnila tak veřejnosti podat kvalifikované podání v této věci. Zveřejnění pouze na digitální úřední desce Rady odporuje správnímu řádu, neboť neobsahuje vlastní text žádosti, ale pouze informaci o tom, že tato žádost byla podána. Kotrba navrhuje neprodlené odstranění tohoto nedostatku a do té doby přerušení řízení dle § 21 odst. 3 (opětný běh 30 denní lhůty po odstranění právní vady).

Kotrba v závěru svého podání vyzývá Radu, aby se do doby rozhodnutí o této žádosti a vyjasnění všech nejasností zdržela veškerých nevratných právních úkonů, které my mohly ohrozit právní pozici České republiky, její zájmy či zájmy jejích občanů.

0
Vytisknout
6770

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2013