POZNÁMKA NA OKRAJ:

O začátku konce, neboli Kde byli ti údajně tak slušní demokraté?

6. 2. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Věra Říhová se ptala, Máme se začít bát?, ačkoli už má podle mého k tomu dost důvodů, Jan Bím je z toho zklamaný, protože asi věří v nutnost absolutní volnosti silnějšího na volném globalizovaném trhu. Jana Valdrová píše o trapném zážitku z jihočeské konference, na které studenti prý nedokázali říci, proč vlastně demonstrovali proti paní Baborové, asi netušíce, že ke zničení lidského života někteří lidé nepotřebují dobré důvody.

Paní Baborová doplatila na své sociální jednání a vzdala se, údajně kvůli nervovému vypětí, svého úřadu. A já? Já se ptám nejen, proč údajně demokracii podporující učitelé, profesoři, umělci a politici v době těch demonstrací nedemonstrovali proti studentům, a to nezávisle na svých politických náklonnostech a preferencích. Hlavně bych se ale zajímal, co v údajně demokratické zemi přivedlo žurnalisty k tomu, aby tak horlivě a nekriticky psali o demonstracích nedemokratických mládenců.

A proč ještě teď tahle poznámka? Ptám se, jestli nikdo neví, jak to začalo kdysi s pronásledováním pro některé nepříjemných, ale jinak bezúhonných spoluobčanů hnědými a rudými fašisty. A jsem z toho nejen smutný, chtěl bych se taky na něco zeptat. Co Vy na to? Nemyslíte, že by příště alespoň ti, kdo myslí vážně, že by chtěli žít v demokracii, měli dříve a nahlas protestovat proti nedemokratickému honu na lidi, jako je paní Baborová?

0
Vytisknout
17548

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2013