BBC stávkuje proti propouštění novinářů

18. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Novináři v BBC zahájili čtyřiadvacetihodinovou stávku proti propouštění. V pondělí ráno se nevysílaly zpravodajské pořady v rozhlase a televizi a byly nahrazeny opakováním různých nezpravodajských pořadů ze záznamu.

Michelle Stanistreet, generální tajemnice Národního odborového svazu novinářů, uvedla:

Členové našeho odborového svazu po celém BBC stávkují na obranu pracovních míst a kvalitní novinářské práce v této korporaci. Jsou rozhořčeni a frustrováni nekvalitními rozhodnutími, která činí vedení BBC a která vedou k tomu, že jsou z BBC vyhazováni novináři a kvalita novinářské práce a pořadů je ochromována.

BBC, podobně jako jiné veřejné instituce v Británii, především zdravotnictví a vysoké školství, je ochromena "manažerskou kulturou", v níž rozhodují na vysokých místech o práci profesních odborníků "podnikatelští šéfové". Od skandálu týkajícího se podvodné Blairovy zprávy z doby před invazí do Iráku o tom, žye Saddam Husajn údajně vlastní zbraně hromadného ničení, kterou BBC kritizovala a byla za to od vlády tvrdě pranýřována, ztratila BBC v novinářské práci, především v televizi do značné míry svou průraznost a nezávislost (v rozhlase kvalita investigativních pořadů byla víceméně zachována). Novináři z BBC jsou demoralizováni neustálými škrty a hrozbou propouštění, poznamenává na okraj této zprávy Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2013