Zánik antibiotik bude pro lidstvo katastrofou

11. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Bakterie odolné antibiotikům, které jsou schopné vyvolat nevyléčitelné infekce, představují "katastrofickou hrozbu", varovala hlavní lékařská poradkyně anglické vlády Sally Daviesová v oficiální zprávě, v níž požaduje bezodkladné celosvětové kroky k nápravě situace.

Pokud nebudou přijata přísná opatření na omezení používání antibiotik a nová antibiotika nebudou objevena, "octneme se ve zdravotnictví, které se bude podobat začátku devatenáctého století", varovala. Požadovala, aby této věci vlády daly stejnou prioritu jako boji proti terorismu.

Antibiotika selhávají a roste výskyt nových bakteriálních onemocnění, zejména nových varaiant E.coli a Klebsiella, která vyvolává zápal plic.

Tzv. "gramnegativní" bakterie, žijící ve střevech, silně ohrožují starší a nemocné lidi a k dispozici je už jen velmi málo funkčních antibiotik.

"Antimikrobiální odolnost představuje katastrofální hrozbu," varovala Daviesová. "Pokud nebudeme jednat teď, za dvacet let půjdeme do nemocnice na malý chirurgický zásah a zemřeme, protože obyčejnou infekci nebude možné léčit antibiotiky. Rutinní operace by se tak staly smrtelnými.

Hrozba bakterií odolných vůči antibiotikům by měla být umístěna na seznam vládních strategických rizik a měla by se řešit celosvětově.

Od roku 1987 nebyla objevena žádná nová antibiotika. Podle Daviesové by měly farmaceutické společnosti dostávat pobídky, aby hledaly nová antibiotika. Nedělají to, protože je to obtížný proces, který se finančně nevyplatí - bakterie si totiž dříve nebo později proti novým antibiotikům vyvinou odolnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13228

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2013