33 procent Britů si nemůže dovolit jednu ze základních životních nutností: vytápět byt, pořádně jíst či koupit si řádné šaty či boty

28. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Čelní britští odborníci na sociální podporu poslali dopis konzervativní vládě, požadující, aby zrušila škrty sociální podpory, které začnou platit od příštího týdne. V jejich důsledku se octne dalších 200 000 britských dětí pod hranicí chudoby. V otevřeném dopise premiéru Cameronovi varuje 50 profesorů sociální politiky, že škrty budou znamenat, že nejchudší desetina obyvatelstva přijde o přibližně 38 procent svých příjmů.

Analýza, kterou vypracovali univerzitní odborníci ze šesti britských univerzit poukazuje na to, že nejchudší obyvatelé Británie jsou na tom dnes hůře, než na vrcholu škrtů Margaret Thatcherové v roce 1983.

Projekt o chudobě a vyloučenosti informuje, že 33 procentům britských domácností chyběly v roce 2012 alespoň tři základní podmínky k životu: bydlet v dostatečně vytápěném bytě, jíst zdravě a vlastnit základní oděvy a padnoucí obuv. V roce 1983 tak bylo postiženo 14 procent britských domácností.

"Navzdory tomu, že je dnes Británie daleko bohatší zemí, míra sociální deprivace se vrací na úroveň doby před třiceti lety," varuje analýza.

Některými výsledky této analýzy se zabývá pořad komerční televize ITV nazvaný Breadline Britain, který se bude vysílat ve čtvrtek večer.

Zpráva zjistila, že

  • přibližně 4 milionům britských dospělých a téměř milionu dětí chybí základní oděvy, jako například teplý zimní kabát. Tři miliony dospělých osob v produktivním věku (včetně dvaceti procent osob hledajících zaměstnání) si nemůže dovolit vhodné šaty, v nichž musejí přijít na pohovor při hledání pracovního místa.
  • přibližně 4 miliony dětí a dospělých nemá řádnou stravu, tedy tři jídla denně, včetně čerstvého ovoce masa, ryb a zeleniny. Více než čtvrtina všech dospělých si upírá jídlo, aby se mohli najíst ostatní v jejich domácnosti.
  • Třetina všech dospělých si nemůže dovolit uhradit neočekávané náklady ve výši 15 000 Kč (jako když se rozbije kuchyňský sporák), 31 procent Britů neuspoří ani 600 Kč měsíčně a jeden milion dětí si nemůže dovolit dělat sport či chodit do dramatických kroužků.
  • Asi 11 milionů lidí si nemůže dovolit bydlet v přiměřených bytech a asi 10 procent britských domácností si nemůže dovolit plně vytápět své domy a byty.
Projekt hodnotí, kolik lidí si nemůže dovolit v dnešní Británii "základní životní potřeby". K něm patří vybavení jako automatická pračka či telefon, a sociální aktivita jako návštěva u přátel a příbuzných v nemocnici.

"Analýza zdokumentovala pozoruhodně deprimující obraz života v dnešní Británii a mizející příležitosti pro nejnižší třetinu britského obyvatelstva," uvedl šéf projektu, profesor David Gordon z Bristolské univerzity, a dodal: "A tato situace se zhorší v důsledku vládního snižování sociální podpory."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12334

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013