Neznesitelný priemysel myslenia a románov

1. 4. 2013 / Igor Daniš

čas čtení 26 minut

Rovnakosť a totálne informovanie

Rok pred rokom 1984 od 1.apríla 84-ročný Milan Kundera napísal: "Ale naneštěstí i román je zpracován: termity redukce, která neredukuje jen smysl světa, ale též smysl děl. Román (jako ostatně celá kultura) se ocitá čím dál víc v rukou médií; a média, tito agenti planetárního sjednocení, amplifikují, i regulují proces redukce; distribuují do celého světa stejné simplifikace, stejná klišé, ta, která jsou s to být přijata největším množstvím, všemi, celým lidstvem. A záleží málo na tom, že se v rozličných mediálních orgánech projevují rozličné politické zájmy. Za tímto rozdílem povrchu vládne společný duch. Stačí zalistovat politickými týdeníky americkými či evropskými, levicovými i pravicovými, od Time ke Spieglu: všichni mají stejné vidění života odrážející se ve stejném pořadí, v jakém je složen jejich obsah, ve stejných rubrikách, ve stejných žurnalistických formách, ve stejném slovníku, ve stejném stylu, ve stejném uměleckém vkusu a stejné hierarchii toho, co považují za důležité a co považují za bezvýznamné. Obecný duch masových médií skrytý za jejich politickou rozličností, to je duch naší doby. Ten duch mi připadá protikladný duchu románu." (Časť "Zneuznávané dědictví Cervantosovo" v knihe "Umění románu").

Pokojne môžeme konštatovať, že žijeme v rovnakom svete. Navyše od roku 1984 sa svet globalizoval a nielen hierarchia hodnôt, obsah masmédií sú rovnaké, ale všetci, ľudia sami od seba, chcú byť rovnakí, viesť sa na tzv. víťaznej vlne, hľadať čo najširší menovateľ, nevybočiť z radu, vyhnúť sa kritike, že nemašírujú v rade, čo môže zapríčiniť negatívnu odozvu čitateľov a sponzorov a následný pád do hlbín stratovosti. Hovoriť a písať rovnako sa stalo nevyhnutnou požiadavkou doby, bez nej sa vyraďujete z hry, zo spoločnosti, dostávate mimo hru, do priestoru zabudnutia. A nemyslím teraz len na žurnalistiku a politiku, ale na celé pole umenia a kultúry. Ale ktovie, možno to vždy, počas dejín bolo rovnaké.

1. dubna je Milanu Kunderovi 84 let, pozn. red.

Kunderovo bilancování románu

1. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 47 minut

Když čtu článek pana Daniše o Milanu Kunderovi, ve kterém zmiňuje jeho esej "Zneuznávané dědictví Cervantesovo", vzpomněl jsem si, že jsem v roce 2004 napsal pro literární časopis Téma, který jsem tehdy vydával, polemickou úvahu "Milan Kundera a jeho bilancování románu" (vyšlo ve 4. čísle zmíněného času). Neříkám, že bych dnes plně souhlasil se vším, co jsem tehdy napsal, ale ať si čtenář udělá názor sám. Následuje můj původní text:

Je Německo na Evropu příliš mocné?

1. 4. 2013

čas čtení 9 minut

Nedávná analýza časopisu Monocle zjistila, že Británie je globálně na špičce v prosazování své tzv. "měkké moci", své schopnosti vytvářet si přátele ve světě a ovlivňovat lidi nikoliv vojenskou mocí, ale kulturou, vzděláním, jazykem a hodnotami. "Krátce řečeno, jsou to věci, kvůli nimž nás mají lidé rádi, nikoliv věci, kvůli nimž by se nás báli," vysvětuje John Worne, šéf pro strategii v kulturní organizaci British Council.

Před dvaceti let německá ekonomika stagnovala. Dnes, zatímco se krize v eurozóně prohlubuje, německý obr udržuje Evropu při životě. Avšak německý sociolog Ulrich Beck je přesvědčen, že se Německo stalo politickým monstrem. Hovořil s ním v deníku Guardian Stuart Jeffries.

Ulrich Beck argumentuje ve své nové knize, že v důsledku katastrofy v eurozóně vzniklo politické monstrum: Německá Evropa. Se vstupem Chorvatska do Evropské unie, k němuž dojde 1. července 2013, bude mít Evropská unie 500 milionů obyvatel. Bude to tak největší trh a největší obchodní blok na světě.

"Nová německá moc v Evropě není založena jako v minulosti na síle," píše Beck. "Německo nepotřebuje zbraně k tomu, aby svou vůli dokázalo vnutit jiným státům. Nemá potřebu dělat invaze, přesto je Německo všude v Evropě všudypřítomné."

Papež odsoudil ve velikonočním projevu "chamtivost, která hledá snadné zisky"

31. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Papež František učinil ve svém velikonočním projevu rovnítko mezi nesoucitným kapitalismem a válečnými konflikty. Odsoudil "chamtivost, které hledá snadné zisky".

Od svého zvolení papežem 13. března František opakovaně zdůrazňuje svou starost o chudé lidi a o osoby na okraji společnosti. I ve svém projevu na velikonoční neděli hovořil na toto téma, které se zjevně stává hlavním tématem jeho papežského období. Zdůraznil, že si přeje, aby jeho velikonoční zvěst naděje a vzkříšení "šla do všech domů a do všech rodin, zejména tam, kde je utrpení největší, v nemocnicích a ve věznicích".

Církve v Británii veřejně odsoudily vládní mýty o chudých

31. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Koalice církví v Británii v neděli obvinila britskou vládu, že ve snaze ospravedlnit nebezpečné škrty v sociální infrastruktuře šíří mýty o chudobě.

Ve společné zprávě zdůraznil Baptistický svaz Velké Británie, Metodistická církev, Sjednocená reformovaná církev a Skotská církev, že je "systematické zkreslování obrazy nejchudších občanů ve společnosti" velkou nespravedlností, proti níž církve musejí bojovat.

O Kristově zmrtvýchvstání

31. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tuto neděli západní křesťané oslavují v rámci velikonočních svátků zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Když pominu pozdější kristologické a trojiční spory, kterým dnes lidé asi už moc nerozumějí a které ostatně povstaly až s napojením křesťanství na politickou moc a byly de facto spory politickými, vzkříšení Krista zůstává základním "kamenem úrazu" pro humanistickou reflexi křesťanství. Přitom sv. Pavel z Tarsu, de facto zakladatel toho, čemu dnes říkáme křesťanství, právě na tomhle velmi trval: pokud totiž Kristus nevstal z mrtvých, bylo jeho utrpení zbytečné a víra v Boha iluzí. Cituji 1. List Korintským (15,17-19):

Tři hodiny odpoledne

29. 3. 2013 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut

Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Velikonoce, Kristus, bigotnost a kněží

29. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Velikonoce nenesou žádnou radostnou zvěst o tom, že tento svět, ve kterém žijeme, je v pořádku. Ve velikonočním příběhu, který tvoří samo centrum křesťanské zvěsti a dává jí smysl, kněží nepoznají svého Boha, vadí jim a překáží jim, když se zastává chudých a vyvržených, když porušuje pravidla otců s odkázáním na milosrdenství, když usvědčuje jejich náboženskou víru z povrchnosti a pokrytectví. Takoví jsou kněží dodnes, spoléhají na bezduché tradice, chrání si svou moc, pokrytecky předstírají víru... a přehlížejí znamení doby.

Velikonoční příběh nám ukazuje, jak kněží zfanatizovali dav a jak mistrně dotlačili římského místodržitele Piláta k tomu, aby na jejich přímou, veřejnou a opakovanou žádost nechal Boha umučit na římské šibenici jako nejohavnějšího zločince. Svět, v němž Bůh končí na šibenici vysmíván kněžími a důstojnými občany za to, že hlásal milosrdenství a svobodu lásky, je svět strašný. Co na tom, že je Bůh potom vzkříšen, že triumfuje, když pro ty chudé, vyloučené, zavržené svět zůstává v zásadě stejný a kněží zůstávají stále týmiž kněžími?

Poslední tajemství Karla Kosíka

1. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Reálný dějinný proces nakonec všechny vznešené ideje nenapravitelně semele a zkarikuje - a týká se to i historických proroctví; ohlášený mesiáš vjede do Jeruzaléma na oslu, aby byl potupně ukřižován, zatímco předpovězená proletářská revoluce vedoucích průmyslových národů je prováděna byrokratickou sektou profesionálních spiklenců v zaostalém agrárním Rusku, načež dopadne přesně v souladu se zmíněnými dispozicemi. Táž zákonitost ale postihla i odkaz českého filosofa a teoretika radikální demokracie Karla Kosíka.

V sobotu se v Británii konaly celostátní protesty proti vládou navrhované "dani z ložnic"

31. 3. 2013

čas čtení 4 minuty

< Sobotní demonstrace proti "dani z ložnic" ve skotském Glasgow.

Britská vláda, které dominují konzervativci, si vymyslela kontroverzní opatření proti chudším lidem. Lidé, kteří dostávají státní sociální dotace na svou činži, nesmějí mít od 1. dubna ve svém bytě neobývaný pokoj. Menší děti musejí bydlet v jediné ložnici a ztrácejí nárok na samostatný pokoj. Vláda přitom například nezohlednila potřeby invalidních dětí, kdy malý invalida potřebuje pro zdravotní technické zařízení vlastní ložnici, zatímco jeho zdravý sourozenec má ložnici vlastni - podle požadavků vlády musejí děti od nynějška bydlet v jediné místnosti. Rodiny, které mají v sociálním bydlení jednu prázdnou místnost, přijdou o 14 procent sociální podpory na bydlení, rodiny, které mají dvě místnosti, v nichž nikdo nespí, přijdou o 25 procent sociální podpory na bydlení.

Tři krátká zastavení v českých luzích a hájích

31. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Kdy se premiérovi (ne)hodí Dienstbier

V telenovele o domácí politické scéně, jež by mohla nést název "Setrváme", máme za sebou opět několik výživných dílů. Jednak pokračovala fraška v procesu s Bártou a Škárkou, kdy nakonec oba byli uznáni nevinnými. Co ovšem stál celý proces hysterie, osočování, vulgarit, degradace politické kultury? Byla to snad jenom jedna z dýmovnic, která měla ve své době zastřít důležitější a závažnější problémy v domácích luzích a hájích?

Válečná rétorika nad Severní Koreou sílí

Rusko naléhá na Severní Koreu a na USA, aby se ovládaly

30. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

"Doufáme, že všechny strany projeví maximum odpovědnosti," konstatovalo ruské ministerstvo zahraničí. Rusko naléhá na Spojené státy a na Severní Koreu, aby se ovládaly poté, co Pchjongjang oznámil, že vstupuje do "válečného stavu" s Jižní Koreou a Pentagon varoval, že Spojené státy jsou plně schopné uhájit před útokem ze Severní Koreje sebe i své spojence.

Bílý dům varoval v pátek Severní Koreu, že zintenzivňující se válečná rétorika přivede tuto zemi do další mezinárodní izolace. Pentagon uvedl, že jsou Spojené státy plně schopny bránit sebe i své spojence před raketovým útokem.

Severokorejský předák Kim Jong-un prohlásil, že severokorejské rakety jsou připraveny na odpálení proti americkým základnám v Tichomoří. Je to reakce na přelet dvou amerických bombardérů B2 přes korejský poloostrov.

Velcí vkladatelé v kyperských bankách zřejmě přijdou až o 60 procent svých peněz

30. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Finanční činitelé na Kypru oznámili, že původní ztráty velkých vkladatelů dosáhnou 37.5%, avšak možná jim bude odebráno ještě dalších 22.5%, pokud budou banky potřebovat další kapitalizaci. Opatření postihnou nejen velké soukromé vkladatele, ale také instituce, jako jsou podniky a univerzity. Vládnou také obavy, že by kyperský precedent mohl vést ke konfiskaci vkladů v bankách i v jiných evropských zemích, pokud by se tam řešila finanční krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Omezení výběru vkladů na Kypru potrvá nejméně měsíc, politici si sníží platy

29. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Kyperská vláda varovala, že omezení výběru vkladů, jímž se snaží zabránit úniku kapitálu, potrvá déle, než se čekalo - přinejmenším měsíc. Paralyzovanou ostrovní ekonomiku to těžce zasáhne.

Ministr zahraničí Joannis Kasulides oznámil, že ochranný režim zahrnující limit pro výběr vkladů na úrovni 300 eur denně, bude v platnosti "zhruba měsíc", - pouhých 24 hodin poté, co bylo obyvatelstvu oznámeno, že potrvají pouze týden. Kontrola pohybu kapitálu, která je v eurozóně uplatňována poprvé, byla zavedena kvůli úniku finančních prostředků ze zbytků kyperského bankovního systému. Panují však obavy o "dočasnost" zmíněných opatření.

Itálie nemá vládu

29. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Po téměř celém týdnu nekonstruktivních rozhovorů, jednání, která nikam nevedla a zuřivého obviňování oznámil ve čtvrtek Pier Luigi Bersani, šéf levostředové Demokratické strany (PD), že se mu nepodařilo najít v rozhádaném italském parlamentu dostatečné množství podpory k tomu, aby byl schopen vytvořit stabilní vládu. Vedlo to k tomu že se musí nyní pokusit dostat Itálii ze slepé uličky více než osmdesátiletý italský prezident.

Beppe Grillo, zakladatel Pětihvězdičkového hnutí, odmítl ve středu nejnovější Bersaniho nabídku a označil ho stejně jako ostatní establishmentové politické představitele za "otce, kteří prodávají kurvy". Bersani odmítl vytvořit "opoziční smlouvu" (tedy: velkou koalici) s pravostředovou stranou bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Klausova "velezrada", soudci a frustrace českého obyvatelstva

29. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je mi líto, ale senátoři a čeští občané mohou jen velmi těžko očekávat od soudů, že vyřeší problémy české politiky, které si způsobili občané sami tím, že do vládních funkcí opakovaně volí nekompetentní a zkorumpované strany. Pak bědují a křičí na soudy, aby je zachránili. Tak to ale v demokracii nefunguje. Jak na to poukázal v rozhovoru pro zahraniční vysílání BBC Rob Cameron, nejvážnějším obviněním vzneseným vůči Klausovi bylo to, že odmítl podepsat lisabonskou smlouvu a jmenovat ústavní soudce. Jenže je to skutečně "velezrada"? Rozhodnutí senátorů obvinit Klause z velezrady bylo jistě motivováno politicky, a jako takové mělo těžko naději na úspěch. Na druhé straně, do jisté míry je přijatelné, že senátoři požadovali, aby soudy definovaly hranici pravomocí prezidenta - i když - neměl by to učinit parlament tím, že zpřesní nedokonalé a nejasné zákony? Snaha definovat pravomoci prezidenta obvinění z velezrady byla jistě poněkud přehnaná.

Kauza Svoboda a čistá ODS

28. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

István Léko ve svém komentáři na České pozici vidí to, že policie obvinila v různých případech pražské radní a šéfku Českého energetického úřadu, jako boj mafie proti statečným ženám Vorlíčkové a Vitáskové. Zní to hezky. Statečná TOP09 a ODS se postaví za své zastupitele proti zlé policii.

Nějak mi však nehraje to, že by zrovna dnes policie mohla být takhle okatě ve službách mafie. Hlavně je tu však otázka, kde byly statečná ODS a TOP09, když primátor Svoboda dosadil do čela Dopravního podniku v Praze ředitele Liche?

Gruzínská vláda reaguje na smrt podvyživeného dítěte nákupem drahých aut, církev překvapením

29. 3. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 5 minut

Minulý týden gruzínský ombudsman zveřejnil informaci, podle níž 12%, což je asi 77 000 gruzínských dětí, trpí hladem a podvýživou. Podle rádia Hlas Ameriky průzkumy ukazují alarmující čísla: v Gruzii hladem trpí přes půl milionu žen a dětí. Každý rok umírá kolem 300 dětí ve věku do 5 let kvůli špatné výživě a životním podmínkám.

Němečtí cykloturisté míjejí ČR

29. 3. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Jak vyplývá z analýzy Německého všeobecného klubu cyklistů ADFC, je podíl České republiky na cestách německých cyklistů do ciziny zanedbatelný. Přestože se cestování na kole stává v západní Evropě i v Německu významným hospodářským faktorem a Německo má s ČR nejdelší hranici, přesto, že je ČR pro Německo v jiných oborech významným partnerem, způsobuje zaostávání cyklistické infrastruktury v naší zemi, že se jí cykloturisté, nejen němečtí, vyhýbají. Názorně to ukazuje přiložený graf ze zveřejněné analýzy ADFC za rok 2012. Na možnost tohoto zaostávání jsem upozornil přede dvěma lety. Nyní se tedy stalo skutečností. Není třeba ani vyvěšovat na hraničních přechodech cedulku: Cyklisté nevítáni - Radfahrer unerwünscht. Němečtí cykloturisté a nejen oni to vědí a ČR se vyhýbají. V oblíbenosti je u nich první Rakousko, dále Nizozemí, Jižní Tyroly, Švýcarsko, Francie, Malorka, Dánsko, Toskánsko, Itálie jako celek a Alsasko. Zaostávání v cykloturistice se přirozeně odráží i v podílu cyklistické dopravy na jejím celkovém objemu v té které zemi. Zatímco v Evropě se již pohybuje nad 10 procenty se všemi příznivými vlivy na zdraví obyvatel, čistotu ovzduší a přívětivost života ve městech, u nás se jízda na kole stále považuje za zábavu nebo nouzi pro socky. Z českého prostředí je tak eliminován jeden ze zdrojů zdravého hospodářského růstu.

Premiére Nečasi, jinak jste zdráv?

29. 3. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Co jiného mi, po té co si dovolil veřejně vyzvat k odchodu z politických postů senátory, kteří podali žalobu na ex-prezidenta Klause, zbývá, než svým dotazem vyjádřit obavu o jeho zdravotní stav. Myslím si že právem, neboť generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil svým výrokem: "Ústavní soud vyšel z toho, že primárním účelem řízení je odstranění prezidenta, který poškozuje zájmy státu, což neplatí v případě, kdy uplynulo funkční období prezidenta," neřekl, že je Klaus nevinný. Pouze naznačil, neboť ústavněprávní odpovědnost pro velezradu je vázána na výkon funkce prezidenta, že kdyby žaloba byla projednávána v době, kdy by Klaus prezidentem byl, pak by mohl Ústavní soud rozhodnout jinak. Ergo kladívko.

Rusko omezí hotovostní platby

29. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Rusko zvažuje zákaz plateb v hotovosti přesahujících částku 300 000 rublů (asi 10 000 dolarů) od roku 2015. Očekává se, že tak dojde k navýšení bankovních rezerv a omezení černé ekonomiky. Vypadá to nicméně, že náklady ponese střední třída.

Zemřel Jiří Drašnar

27. 3. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

V neděli 17. března zemřel v USA spisovatel Jiří Drašnar. Bylo mu 64 let.

Drašnarovy knihy vybočují z polistopadového českého písemnictví svými tématy, rozhledem i kvalitou. Každá z nich je zvláštním experimentem s vlastní i čtenářovou myslí a zkoumá svébytnou propast lidského osudu, ať už je jí láska (Venuše spící v krajině), zlo (O revolucích, tajných společnostech a genetickém kódu), nebo jazyk a tvorba (Noc na pláži). Už v prozaickém debutu Desperádos informačního věku se projevil Drašnarův nelítostný, deziluzivní přístup ke skutečnosti, spojený se zasahující citlivostí. Tvarově je každá jeho kniha studií jiné, do detailu zvládnuté formy.

Felčaři, mastičkáři, drábové, policajti, kantoři...

29. 3. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Je všeobecně známo, že tradice všeho druhu jsou přirozenou součástí společenské atmosféry. Spoluvytvářejí její kolorit, prostřednictvím různorodých zvyků posilují vědomí příslušnosti ke kolektivu, oblasti, národu. Jejich udržování přispívá k pocitu sounáležitosti a v emoční oblasti k upevňování vyšších citů. Neméně důležitou oblastí je i vztah k povolání a snad tak trochu podvědomě k udržování profesní cti. Někdy s tím ovšem bývá potíž a nemusí se přitom jednat o profese, na které má společnost přímo přezíravý názor. Stává se, že mezi tuto skupinu patří i pedagogové, i když ve výzkumech veřejného mínění bývá zaměstnání učitele řazeno na přední místa důležitosti.

Němcové zmetky - náhoda nebo zákeřnost?

28. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Po konzultacích s ústavními právníky a po doporučení organizačního výboru Poslanecké sněmovny se předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová rozhodla zaslat Senátu Parlamentu ČR správné schválené znění novely zákona o odpadech současně s žádostí, aby Senát toto platné znění znovu projednal. Podle mínění legislativních odborníků lze považovat předchozí jednání Senátu o této novele za nulitní, neboť nejednal o materiálu, který schválila Poslanecká sněmovna. Do textu novely se administrativním nedopatřením dostala úprava účinnosti, která nebyla při třetím čtení v Poslanecké sněmovně schválena. Tento postup, s nímž na organizačním výboru PS souhlasili zástupci všech poslaneckých klubů, je nejúčinnější z hlediska zachování ústavnosti legislativního procesu.

Tolik strohá tisková zpráva z Parlamentu. Není to poprvé, ale počtvrté za dobu, kterou pamatuji a podruhé v krátké době u předsedkyně Sněmovny za ODS, Němcové. A nejspíš to ani tentokrát není náhoda, ale skrytá agenda. Jinými slovy - výsledek lobbistických her a politická zákeřnost. Tonoucí se i stébla....

33 procent Britů si nemůže dovolit jednu ze základních životních nutností: vytápět byt, pořádně jíst či koupit si řádné šaty či boty

28. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Čelní britští odborníci na sociální podporu poslali dopis konzervativní vládě, požadující, aby zrušila škrty sociální podpory, které začnou platit od příštího týdne. V jejich důsledku se octne dalších 200 000 britských dětí pod hranicí chudoby. V otevřeném dopise premiéru Cameronovi varuje 50 profesorů sociální politiky, že škrty budou znamenat, že nejchudší desetina obyvatelstva přijde o přibližně 38 procent svých příjmů.

Analýza, kterou vypracovali univerzitní odborníci ze šesti britských univerzit poukazuje na to, že nejchudší obyvatelé Británie jsou na tom dnes hůře, než na vrcholu škrtů Margaret Thatcherové v roce 1983.

Projekt o chudobě a vyloučenosti informuje, že 33 procentům britských domácností chyběly v roce 2012 alespoň tři základní podmínky k životu: bydlet v dostatečně vytápěném bytě, jíst zdravě a vlastnit základní oděvy a padnoucí obuv. V roce 1983 tak bylo postiženo 14 procent britských domácností.

CO PRÁVO ODMÍTLO VYDAT:

Viva Chávez? Viva!

28. 3. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 21. března vyšel v deníku Právo komentář pana Mitrofanova reagující na seminář věnovaný osobnosti Huga Cháveze. V závěru článku položil otázky, na které jsem se snažila odpovědět. Poslala jsem hned druhý den reakci do deníku Právo. Obdržela jsem poděkování za reakci s tím, že mám článek ale zveřejnit jinde: a proto tak činím.

STRATEGIE, KONCEPCE

ANALÝZA: Břidlicový plyn a trh se zemním plynem -- průzkum bojem

28. 3. 2013 / Jaroslav Ungerman

čas čtení 33 minut

Břidlicový zemní plyn v posledních několika letech zásadně změnil trh se zemním plynem nejen v Evropě. Dlouhou dobu byl břidlicový plyn obecně přijímán jako zajímavý pokus, svého druhu spíše atrakce, zvláštnost, která je výsledkem nějakého technologického experimentu, jak těžit zemní plyn z jiných - netradičních ložisek. Dnes břidlicový plyn znamená především zcela zásadní inovaci v technologii těžby, která vedla ke kvalitativnímu skoku v daném odvětví a která současně výrazně rozšiřuje dosavadní zdroje zemního plynu.

Vědci odhalili genetické příčiny rakoviny prostaty, prsu a vaječníků

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Britské zdravotnictví zřejmě zavede celostátní testovací program pro muže ohrožené rakovinou prostaty poté, co byly zjištěny charakteristické genetické markery rakovin prostaty, prsu a vaječníků v rámci výzkumného projektu, na němž se podílelo více než 1000 vědců.

Lékaři uvádějí, že jednoduchý test slin, který bude stát přibližně 150 Kč, poskytne pacientům personalizovaný "rizikový profil" těchto nemocí a připraví individuální zdravotní kontrolu a péči pro osoby, jimž test prokáže, že jsou nejvíce ohroženi možným vznikem jedné z těchto rakovin.

V rámci kampaně proti "cizím agentům" zasahuje Rusko proti mezinárodním lidskoprávním organizacím

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie si povolaly na kobereček ruské diplomaty v Berlíně a v Paříži poté, co Rusko zahájilo sérii razií proti mezinárodním nevládním organizacím. Cílem razií je vykořenit z Ruska "cizi agenty", tedy lidskoprávní a ekologické organizace, neortodoxní církve, charity, ženské organizace a nejméně jednu školu francouzštiny. Terčem razií byly v Moskvě i úřadovny organizací Amnesty International, Human Rights Watch a Transparency International.

"Je to plánovaná destrukce nevládního sektoru v Rusku," uvedl Lev Ponomarjov, šéf ruské organizace Za lidská práva, která se v pondělí také stala terčem útoku. "Je to válka proti nevládním organizacím a posílení autoritářského policejního státu."

Čestmír Císař: Zamyslete se, přátelé a soudruzi!

28. 3. 2013 / Čestmír Císař

čas čtení 10 minut

Při nedávné, a nevěda že poslední, návštěvě u Čestmíra, s pár přáteli, mne požádal o přečtení, případně i zásahu do jeho úvahy, kterou by rád zveřejnil. Je to jeho vlastní zamyšlení vyjadřující starost, bolest ale i naději. Jakákoliv věcná či formální úprava není zvláště dnes, po jeho smrti vhodná, ale ani nutná. Zde je text tak, jak byl napsán: píše Miroslav Polreich.

Společenský vývoj v naší republice již příliš dlouho bloudí sítí nepromyšlených "reforem" z dílny pravicových vlád, až nyní vrcholí ve skutečnou vnitropolitickou krizi. Jejím potvrzením jsou zhoršující se materiální a morální poměry ve společnosti, ale i důsledky nedávných krajských a senátních voleb. Očividné oslabení podpory pravicových stran a vzestup sil zaměřených levicově není žádným překvapením pro zasvěcené pozorovatele, ani pro širokou veřejnost. Pokud byli překvapení "ti nahoře", pak to jen svědčí o jejich slepotě tváří v tvář nesnesitelným poměrům pro miliony občanů této země. Pravice je nyní v zajetí vzrušených nálad i rozpaků, ale nadále si v praxi počíná zbrkle a neuváženě, neschopná zbavit se vlastních propadajících neoliberálních dogmat -- jako by její "pravda" byla božím přikázáním. Ztratila schopnost sebekritiky (pokud ji vůbec kdy měla) a žene se dál do záhubné pasti. Svědčí o tom překotné a hanebně vynucené prohlasování balíku zákonů plných nových morových ran pro společnost, od církevních restitucí po zašantročení spolehlivosti důchodů pro vysloužilce.

Latinské impérium" by mělo vrátit úder

28. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Italský filozof Giorgio Agamben oživil myšlenku unie jihoevropských zemí. Je to návrh, s nímž poprvé přišel těsně po druhé světové válce jiný filozof, Alexandre Kojève. Toto "Latinské impérium" by mělo být protiváhou dominantní role, kterou hraje v Evropské unii Německo.

V roce 1945 napsal Alexandre Kojève, filozof a vysoký francouzský státní úředník, esej nazvanou: "Latinské impérium: nástin doktríny pro francouzskou politiku. Tato esej (bylo to vlastně memorandum napsané pro šéfa prozatímní francouzské vlády, generála Charlese de Gaullea), je dodnes nesmírně aktuální.

USA vyslaly do Jižní Koreje "neviditelné" bombardéry

28. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy oznámily, že nasadily v Jižní Koreji dva "neviditelné" strategické bombardéry B-2 Spirit schopné nést jaderné zbraně. Umístění těchto strojů velmi špatně zachytitelných radarem má být odpovědí na výhružky jaderným útokem na Soul a USA ze strany KLDR. Dá se předpokládat, že nyní přijde další agresívní reakce Pchjongjangu.

Britský bulvární deník The Sun zpoplatní své internetové stránky

28. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Uvedl to Mike Darcey, generální ředitel Murdochovy firmy News International, která vlastní deník The Sun. Internetové stránky listu budou zpoplatněny od září 2013. "Rozhodnutí pochází z pevného přesvědčení, že je neudržitelné, aby 2,4 miliony čtenářů platily 40 pencí denně za papírové vydání, zatímco jiní lidé mají přístup k vydání zadarmo," uvedl. Deník The Sun čte měsíčně asi 30 milionů čtenářů. Darcey to oznámil na neformální tiskové akci, která se konala ve středu v Londýně a jejímž cílem bylo rehabilitovat pověst společnosti News International a jejích "novinářů" poté, co více než 120 jejích zaměstnanců je trestně stíháno za podezření, že poskytovali úplatky veřejným činitelům za přístup k informacím.

Francouzská intervence v Mali bude pokračovat

Ban Ki-Moon: V Mali bude třeba 11 200 "Modrých přileb", počítá se však nadále s francouzskou přítomností

28. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Až 11 200 vojáků mírových jednotek OSN bude třeba na misi v Mali, oznámil generální tajemník OSN Ban Ki-Moon. Tento počet ale udrží bezpečnost pouze v hlavních velkých městech, která jsou vyhodnocena jako nejvíce ohrožená. Ban dodal, že bude "zásadní potřeba paralelní síly" v Mali a možná v sousedních zemích - což zjevně signalizuje, že francouzská účast na konfliktu zahájená na počátku roku bude navzdory opakovaným oznámením termínu stahování zřejmě pokračovat.

Jste připraveni na situaci, kdy se i na dveřích českých bank objeví cedule "Zavřeno"?

27. 3. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 7 minut

Češi jsou hodným a milým národem, jen mě zlobí, jak málo odpovědně se staví k volbám. S železnou pravidelností volí vlády, na jejichž činnost pak musejí finančně doplácet. Jen pro ilustraci: za vlády "rozpočtové odpovědnosti" stoupne veřejný dluh řádově o 35 000 Kč na jednoho obyvatele.

Možná je to dáno i tím, že Češi raději řeší zástupné, než reálné problémy. Samozřejmě, že je mnohem jednodušší přít se koho zvolit prezidentem, zda "Zemana či Karla s čírem", než řešit rostoucí veřejný dluh. Pokud by se jej skutečně rozhodli řešit, možná, že by jim nepřišla až tak kacířskou myšlenka - funkci prezidenta úplně zrušit. Milosti by mohl udělovat ombudsman a zbytek jeho funkcí by si mezi sebe rozdělili předsedové Poslanecké sněmovny a Senátu. Možná, že by jim nepřišla až tak kacířská myšlenka nastavit pravidlo: pokud vláda "naseká" dluhy, měla by je také -- a to především ze svých soukromých kapes -- uhradit, nebo alespoň jejich část. Řada čtenářů by jistě přivítala možnost odvolat politiky, kteří slibují "nezvyšovat daně" a pak ve vládě dělají pravý opak.

Předčasný jásot příznivců silného státu

27. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V principu nelze nic namítat proti myšlence, že pokud se banky v některé zemi Evropské unie dostanou do potíží, neměl by jejich záchranu financovat stále dokola pouze daňový poplatník. Proto lze do jisté míry chápat i jásot některých příznivců státní regulace finančního sektoru nad modelem finanční asistence uplatněným na Kypru. Bohužel, tento přístup sebou nese i značné riziko, které tito nadšenci nevnímají. A tím je masivní odliv kapitálu z EU, pokud by investoři uvěřili nizozemskému ministru financí Dijsselbloemovi, že se podobné postupy mohou opakovat.

Evropští představitelé vyjadřují pochybnosti o kyperském modelu finanční pomoci

27. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Evropští představitelé čelí záplavě obav, že model finanční pomoci uplatněný na Kypru může být modelem pro budoucí záchranné balíky. Evropská komise a Evropská centrální banka v úterý protiřečily šéfovi Euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi, který prohlásil, že v případě Kypru jde o modelový případ.

Člen dozorčí rady ECB Benoit Coeure tuto ideu odmítl a řekl, že nizozemský ministr nemá pravdu, protože Kypr se svým přebujelým finančním sektorem byl naprosto atypickým případem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

106917