Maliská armáda navzdory francouzskému nátlaku útočí na Tuaregy

5. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Maliská armáda ve středu ráno zaútočila na tuarežské povstalce a obsadila vesnici Anefis. Šlo o první úspěšnou samostatnou operaci maliských ozbrojených sil od počátku francouzské intervence zaměřené proti jiné skupině povstalců napojené na al-Kajdu. K akci došlo i přesto, že Paříž vyvíjí nátlak na Bamako, aby s Tuaregy nebojovalo a dosáhlo politické dohody. Francouzi se obávají, že boj s Tuaregy zemi znovu destabilizuje a stane se záminkou k odložení voleb, jež by měly ukončit politické provizorium po loňském vojenském převratu. Při dnešních bojích zemřely přinejmenším dvě osoby.

Starosta Anefisu telefonicky sdělil, že boje začaly v 6:30 místního času západně od obce a stále slyší mimo obec dělostřeleckou palbu. Vesnice leží 113 kilometrů jižně od Kidalu, je poslední lokalitou před městem, které je provinčním centrem a základnou povstaleckého Národního hnutí za osvobození Azawadu (NMLA). Armáda se celé týdny snažila přiblížit ke Kidalu, zatímco povstalci se zakopávají a přivádějí posily, aby se pokusu armády obsadit strategické město postavili na odpor.

Lídr NMLA Ibrahim Ag Mohamed Assaleh dnes potvrdil, že jeho bojovníci museli Anefis opustit a ztratili dva muže a jedno vozidlo. V hlavním městě Bamaku mluvčí armáda podplukovník Souleymane Maiga prohlásil, že ohlášené ztráty patrně vzrostou.

Loni v březnu NMLA vedená marginalizovanými Tuaregy armádu přinutila opustit více jak polovinu území státu a vyhlásila nezávislost tuarežského státu, než byla z většiny území vytlačena trojicí islamistických skupin. Džihádisté vládli severu Mali do ledna, kdy vojensky zasáhla Francie. Část území kolem Kidalu zůstává dosud pod kontrolou Tuaregů.

Podle NMLA maliská armáda u Anefisu zahájila palbu a dorazil sem konvoj asi 300 vozidel, včetně obrněných transportérů. Poté povstalci opustili obec, údajně aby svedli boj mimo sídlo a neohrožovali civilní populaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6597

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2013