Kultura agresivní šikany v letecké společnosti Ryanair

13. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

"Levná" letecká společnost Ryanair je nyní největší leteckou společností v Evropě. Investigativní pořad televize Channel Four "Secrets from the Cockpit (Tajemství z pilotní kabiny)", který se vysílal v pondělí 12. 8., argumentoval, že na údajný nátlak manažerů společnosti jsou piloti Ryanairu nuceni létat jen s minimální zálohou leteckého paliva, což prý znamená, že letadlo není připraveno na mimořádné události.

V roce 2012 došlo k incidentu ve Španělsku, kdy bylo nutno odklánět letadla z Madridu do Valencie a ČTYŘI letadla najednou, z nich tři od Ryanairu, před letištěm ve Valencii vyhlásila palivové SOS - že jim dochází palivo a musejí okamžitě přistát. Vyvolalo to vážný problém, neboť ve Valencii je jen jedna přistávací dráha.

Firma Ryanair interně vydává seznam pilotů, seřazených podle toho, kolik natankovali do letadla paliva a vyvíjí nátlak na piloty, kteří paliva vzali "příliš mnoho", při několika incidentech nezachovala záznamy z černých skřínek, takže pro následné vyšetřování incidentů pak nebyly k dispozici nahrávky rozhovorů pilotů s leteckými dispečery, agresivně brání vzniku odborů v letecké společnosti a údajně ignoruje připomínky pilotů. Více než 80 procent pilotů společnosti Ryanair se podle televize Channel Four se vyjádřilo, že firma ohrožuje bezpečnost letového provozu. Piloti se obrátili na irský úřad bezpečnosti letového provozu (Ryanair je registrován v Irsku) a na evropský úřad bezpečnosti letového provozu, aby zasáhl proti nebezpečné letecké praxi společnosti Ryanair. Firma Ryanair většinu těchto tvrzení energicky popírá. Společnost Ryanair mj. létá z Brna do Londýna.

Celý pořad k zhlédnutí ZDE

0
Vytisknout
13651

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2013