Proč Britové nezachytili údajné rozhovory usvědčující Asadův režim z chemických útoků?

1. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec britského ministerstva zahraničí Craig Murray upozorňuje, že britská výzvědná instalace na kyperské hoře Troodos odposlouchává prakticky veškerou elektronickou komunikaci na Blízkém východě - rádiovou, satelitní i mikrovlnnou. Pokud by tedy byla pravda, že syrská armáda vydala rozkaz k chemickému útoku v Gútě, Britové by o tom měli mít nezvratné důkazy. Nevěděli by to totiž jedině v případě, že veškerá tato komunikace probíhala čistě pozemní telefonní linkou - což je v dnešní době již velmi nepravděpodobné, neboť i tyto hovory jsou v nějaké fázi přenášeny mikrovlnně.

Avšak Britové tyto důkazy nemají, a Američané nemají zase žádné vlastní výzvědné kapacity pro Blízký východ srovnatelné s jejich. Proto je zřejmě jediným vysvětlením skutečnost, že údajné důkazy pocházejí od třetí strany, nejpravděpodobněji od Izraele. Neexistuje totiž dohoda o sdílení takových materiálů, a Izraelci často předávají zpravodajské informace pod podmínkou, že nebudou dále sdíleny.

Zdá se, že Izraelci předali Američanům informace, jimiž Britové navzdory instalaci na Troodosu nedisponují - a to zřejmě proto, že jsou tyto důkazy zfalšované.

(Podle zatím nepotvrzené zprávy měly být údajné odposlechy komunikace syrské 155. brigády 4. obrněné divize z dílny Jednotky 8200 izraelského Amamu sdíleny exkluzívně s USA a Německem, nikoliv s Británií. Murrayovy postřehy jsou konzistentní s tím, co už o celé věci bylo napsáno jinde.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10068

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2013